Címke: Vöröskéry Dóra

19
márc

Verebek jönnek, verebek jönnek – Gondolatok a Verebek világnapja alkalmából

…ebben a bonyolult világban, ahol érték a harsányság, és érvényesülni, tetszeni kell, az egyszerű nem elég jó. Az egyszerű dolgok a célnak megfelelőek, mentesek a felesleges dísztől, őszinték, érthetőek, de túlszabályozott, teljesítményalapú környezetben butuskának, csendesnek, értéktelennek tűnhetnek. Pont ilyennek látom a verebeket. Egyszerű, barna-szürke tollazatuk nem emeli ki őket a madarak közül…
Vöröskéry Dóra írása
15
febr

„Mindig van feljebb” – A sport és a kiégés

Mindannyiunk életében eljön egy-egy megtorpanás, mikor úgy érezzük, hogy az út, amin járunk, nem oda vezet, ahová el szeretnénk jutni. Hosszú éveket dolgozni egyetlen célért, feszegetni a határainkat, nap nap után beletenni a lelkünket az unalomig ismételt feladatainkba megterhelő, és könnyen kiégéshez vezethet. Nincs ez másként az élsportban és a művészetekben sem. – Lénárt Ágota sportpszichológussal beszélgettünk.
Vöröskéry Dóra írása
8
febr

Fedél Nélkül

A hajléktalanságnak a legláthatóbb és a többségi társadalom számára legemészthetőbb oldala az elesettség, bódultság, züllés, pedig a jelenség nem ilyen könnyen magyarázható vagy megérthető. Kepe Róbert 28 éve dolgozik a hajléktalanellátásban, 2003 óta pedig a Fedél Nélkül szerkesztője.
Vöröskéry Dóra írása
15
jan

Parányi élőlények nyomában

A rohanó hétköznapokon vajon belegondolunk-e, hogy milyen összetett, kiválóan megkonstruált világban élünk? Hány titkát ismerjük a minket körülvevő természetnek, és mennyi lehet még rejtve? Értékeljük-e egyáltalán ezeket a csodákat? Ujvári Zsolt biológus nemcsak rovarász szakember, hanem kiváló makrofotós is. Képei különleges, apró élőlények mindennapjaiba nyújtanak bepillantást.
Vöröskéry Dóra írása
8
jan

Önkezű halál

A törekvés, hogy a lét érthetetlen elmúlását elfogadható eseménnyé változtassa, minden kultúra sajátja. Az öngyilkosság kulturális és társadalmi jelentése, megítélése időben és térben folyamatosan változik. Egyszer rendszerellenes cselekvésnek, máskor a természetbe visszavezető szivárványhídnak, néhány helyen gyáva egérútnak, máshol a megtépázott becsület helyreállításának tekintik…
Vöröskéry Dóra interjúja
21
dec

Bántalmazó kapcsolataink

2018-ban hét krízisambulancia kezdte meg működését Magyarországon. Az ambulanciákon dolgozó szakemberek a kapcsolati erőszak áldozatainak és hozzátartozóiknak, illetve a velük foglalkozó szakembereknek nyújtanak szociális, pszichológiai és jogi segítséget. Az ambulanciák működéséről Tiszó Irénnel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett orosházi krízisambulancia szakmai vezetőjével beszélgettem.
Vöröskéry Dóra interjúja
23
nov

Ha kell valaki, bárki – a telefonos lelki elsősegély-szolgálatról

A lelki elsősegély telefonszolgálat olyan esetekben hívható, ha úgy érezzük, egyedül vagyunk egy problémával, ha már túl sok vagy túl kevés, ha értő hallgatóságra vagy egy-két jó szóra van szükségünk. – Szabóné Dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológussal, pszichológussal, a Magyar Lelki Elősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) tiszteletbeli elnökével beszélgettünk.
Vöröskéry Dóra interjúja
9
nov

Vadászetika?

A címben szereplő kérdőjel a cikkíró azon szándékát fejezi ki, hogy elkerülje az egyértelmű állásfoglalást és így a tisztelt olvasóközönség megosztását, valamint az esetlegesen kialakuló vérhabos kommentháborút. A vadászat rendkívül megosztó téma, mely két pólusán gyakran szélsőséges nézetek sorakoznak fel
Vöröskéry Dóra interjúja
12
okt

Színház a fülnek – Audionarrációs előadásokkal a vakok és gyengénlátók esélyegyenlőségéért

A művészet a lelket balzsamozza. A színház nemcsak hódolat az egyik legrégebbi művészeti ág előtt, hanem tanító, közösségi és szórakoztató funkciót is betölt. De hogyan tudják megélni a legteljesebb élményt azok, akik fogyatékosságuk miatt akadályoztatva vannak? Bakos Éva színésszel, a Tandem Csoport audionarrátorával beszélgettünk.
Vöröskéry Dóra interjúja