Bántalmazó kapcsolataink

Fekete Daniel / MÖS

2018-ban hét krízisambulancia kezdte meg működését Magyarországon. Az ambulanciákon dolgozó szakemberek a kapcsolati erőszak áldozatainak és hozzátartozóiknak, illetve a velük foglalkozó szakembereknek nyújtanak szociális, pszichológiai és jogi segítséget. A kapcsolati erőszak a köztudatban talán még mindig családon belüli erőszakként él. Ez a köznapi kifejezés azonban pontatlan, nem ölel fel olyan nagy jelentéstartalmat, mint a valódi fogalom. Az ambulanciák működéséről Tiszó Irénnel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett orosházi krízisambulancia szakmai vezetőjével beszélgettem. – Vöröskéry Dóra interjúja.

Vöröskéry Dóra: Rengeteg téves információ kering a kapcsolati erőszakról. Mik azok a tévhitek, amiket szakemberként eloszlatnál?

Tiszó Irén: Kezdem a bántalmazót érintő tévhitekkel. Sokan feltételezik, hogy a bántalmazó minden kapcsolatában az, pedig ez közel sincs így. A bántalmazó lehet a külvilág szemében egy kedves, udvarias, tisztelettudó ember, miközben az intim kapcsolataiban – és ez alatt nem feltétlenül párkapcsolatot értek – uralja, elnyomja, terrorizálja a másikat. A bántalmazás formáiról is sok fals információ él a köztudatban. Nem kizárólag fizikai bántalmazást értünk ugyanis kapcsolati erőszak alatt, hanem a verbális, érzelmi, gazdasági és szexuális erőszakot is. Ezeknek a kategóriáknak sajnos igen változatos formái vannak, kezdve az apróságnak tűnő sértésektől a pénzügyi kontrollon át a durva fizikai bántalmazásig. Az áldozatokról is rengeteg hibás elgondolás él, például hogy kizárólag nők lehetnek, hogy szeretik, ha bántják őket, vagy direkt kiprovokálják, hogy ártsanak nekik. A valóságban természetesen senki sem akar szenvedni. De maguknak a bántalmazottaknak is gyakran téves kép él a fejében egy áldozatról. Sokszor gondolják, hogy csak akkor lennének bántalmazottak, ha ütnék-vernék őket, vagy hogy az ő hibájuk, ami velük történik. Sokan közülük úgy vélik, nem is jár jobb nekik. Az erőszakot gyakran kötik kevésbé edukált és jómódú rétegekhez, pedig ez sem igaz, a bántalmazás minden társadalmi rétegben jelen van. És nem ritkán csak legyintenek az emberek a bántalmazásra, tipikus vélemény például, hogy ez magánügy. Azonban a kapcsolati erőszak komoly bűncselekmény, kezeljük is hát úgy.

VD: Személyesen, telefonon és online is kérhetik a segítségeteket. Egy anonim felületetek is van, ahová várjátok a leveleket. Kik fordulnak hozzátok? Hogyan képzeljék el az olvasók a munkátokat?

TI: Az ambulanciákon a témában jártas szakemberek várják a megkereséseket. Nagyon sokféle kliensünk (a szociális szféra szolgáltatásait igénybe vevők – a szerk.) van, talán rajtuk keresztül tudom az ambulancia szolgáltatásait a legjobban bemutatni. Felkereshetnek olyanok, akik valamiért fenyegetve érzik magukat a kapcsolatukban. Érzik, hogy valami nem stimmel, de még nem fogalmazódott meg bennük, hogy mi. A felismerésben sokat segíthetnek például az Ökumenikus Segélyszervezet vagy a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület – a szerk.) online is elérhető tájékoztató anyagai. Természetesen nem áll minden gond hátterében kapcsolati erőszak, de segíthetünk annak vagy más problémának a felismerésében. Áldozatok rokonai, barátai is fel szoktak keresni minket a kérdéseikkel, félelmeikkel. Az információnyújtás a feladataink egyike: segítünk megismerni az ilyen kapcsolatok jellemzőit, dinamikáját, játszmáit, és segítünk felkészülni, hogy mire számítson az áldozat és a környezet a későbbiekben. Rengeteg szakkönyvünk és ismeretterjesztő könyvünk is rendelkezésre áll a témáról, ezeket kölcsönözhetik, forgathatják. Számos olyan kliensünk van, aki korábban volt bántalmazott, például mérgező családi légkörből jött, vagy akár évekkel ezelőtt élt bántalmazó párkapcsolatban. Alapelvünk, hogy sosem vonjuk kétségbe az elmondottakat, és nem várjuk el a klienseinktől, hogy kilépjenek a kapcsolatból, ha ők ezt nem szeretnék. A döntéseket ők hozzák meg, mi az odáig vezető és az azt követő úton csak támogatjuk őket. Együtt áttekintjük a lehetőségeiket, hogy milyen megoldások jöhetnek szóba, a jogász szakemberek megválaszolják a jogi kérdéseiket, a pszichológus szakemberek a traumafeldolgozást segítik. Közben próbáljuk a lerombolt önbizalmat újjáépíteni. Információkat adunk még az ellátórendszerről, arról, hogy menekítés esetén mi történik, ki segít. Tájékoztatjuk az áldozatot a rendőrség bevonásának lehetőségéről, hogyan tehet feljelentést, mit érdemes tennie, ha bizonyítani szeretné a bántalmazást. Informáljuk őt az ideiglenes megelőző távoltartás és a megelőző távoltartás jogintézményeiről, segítünk a gyermekkel kapcsolatos kérdésekben. Az Ökumenikus Segélyszervezet tanácsadóiként arra törekszünk, hogy az áldozatok érezzék: fontosak, és van segítség. A szolgáltatások minden ambulancián ingyenesek, és az áldozatok névtelenek maradhatnak. Az online anonim felület pedig, amit te is említettél, lehet egy első lépcsőfok, ha valaki még nem szeretné felvállalni az arcát, oda bátran írhat.

VD: Az áldozatok környezete gyakran maga is bántalmazó. Ti tapasztaltátok ezt? Ha igen, hogyan küzdötök ellene?

TI: A kapcsolati erőszaknak remekül megágyaz egy olyan környezet, ami elfogadja vagy legalábbis megtűri a bántalmazást. A környezetre is próbálunk hatást gyakorolni, például munkahelyi edukációval, szakemberképzéssel és iskolai prevencióval. Ezeken a tréningeken a kapcsolati erőszak típusairól, jellemzőiről, felismeréséről beszélünk, játékos, kreatív feladatokkal próbáljuk megértetni az áldozatok helyzetét, a bántalmazás sajátosságait. Ez nemcsak saját érdeke mindenkinek, hanem fontosnak gondoljuk, hogy ne menjenek el az emberek mások problémái mellett, nyújtsanak segítő kezet. Sokat dolgozunk a gyermekvédelmi jelzőrendszer és a szociális ellátórendszer tagjaival a változás érdekében. Az a tapasztalat, hogy az előítéletek, az áldozathibáztatás mögött gyakran ismerethiány áll. Próbáljuk a rendszerben dolgozó kollégákat is támogatni a jelenlétünkkel, ők is felkereshetnek minket a saját eseteikkel, kérdéseikkel, részt veszünk esetmegbeszéléseken, esetkonferenciákon is. Rendszeresen indítunk országos szemléletformáló kampányokat, A szeretet nem árt! mottójú felhívásaink üzenete is az, hogy a kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható, és van kiút a bántalmazó közegből.

 


Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy ismerőse érintett a kapcsolati erőszakban, az alábbi oldalon bővebb információt, segítséget talál: www.aszeretetnemart.hu.

Amennyiben közvetlen életveszélyben van, hívja a 112-es általános segélyhívót. Ha úgy érzi, menekülnie kell – akár gyermekeivel – a bántalmazó kapcsolata elől, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a +36-80-20-55-20-as számon.