Címke: Szilágyi-Nagy Ildikó

27
Sze

Szív és számvetés – Gondolatok a Szív világnapja és Szent Mihály napja alkalmából

Szent Mihályt gyakran ábrázolják úgy, amint éppen legyőzi a sárkányt. Szent Mihály napja szeptember 29., ugyanez a nap 2000 óta a Szív világnapja, pontosabban a szív egészségének világnapja. Ha eszünkbe jut, hogy a háromfejű sárkány megfékezése a magyar javasgyógyászat hagyományában az ember összetevőinek, hajlamainak egyensúlyba rendezését jelképezi, akkor nem is tűnik olyan véletlennek az egybeesés…
Szilágyi-Nagy Ildikó írása
13
Sze

„közelebb a Mindenhatóhoz földes kézzel”

Lőrincz P. Gabriella kárpátaljai költő, író, legutóbbi kötetei: Reflexiók, Könnytelen madonnák (Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2021). Nemrégiben költözött kertes házba, két évtized emeleti létezés után. Kertjéről, földközeli életmódjáról kérdeztem.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
23
aug

Tudja-e a jobb agyfélteke, mit művel a bal kéz?

A világ lakosságának körülbelül tíz százaléka balkezes. A balkezesek világnapját 1976 óta ünneplik, augusztus 13-án. Eredetileg az volt a célja, hogy tudatosítsa, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, ha valaki balkezes, egy jobbkezesek uralta társadalomban…
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
30
Júl

„a kilátás csak egy másik betontömb”

Szente Anita múzeumi munkatárs, író, papír- és bőr-restaurátorművész szakos hallgató. Első kötete az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában 2021-ben jelent meg Blues, libabőr és köntös címmel. A titokzatos novellákban a szerző szakít az újszentimentalista természetbálványozással.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
5
Júl

Kosárba tettem

Július harmadika 2008 óta zacskómentes világnap, ám csak az utóbbi évtizedben kezdtük a felhalmozódó „nájlonszatyrok” problémáját a hétköznapokban is komolyan venni. A műanyag zacskó roppant kényelmes, ezért a kivezetési kísérletek egyelőre akkor tűnnek sikeresnek, ha a műanyagok helyett a kereskedő felkínál biológiailag lebomló anyagból készült táskát…
Szilágyi-Nagy Ildikó írása
21
jún

„hogy érezzem a föld lélegzését”

Fekete Vince József Attila-díjas költő, szerkesztő. Legutóbbi kötete Halálgyakorlatok címmel jelent meg. Érzelmi telítettségű versei nem ritkán séta közben születnek, ugyanis a költő mindennap kilométereket gyalogol.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
11
jún

Gyógyító anyanyelv 2.: Kreatív írás és pszichodráma anyanyelven

Zsédely-Szabó Tímea esztéta, irodalmár, pszichológus, rendező az anyanyelvmegőrzésért dolgozik az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte. Nemcsak az anyanyelven olvasást segíti azzal, hogy kézbe adja a szülőföld legújabb könyveit, hanem a kreatív írás és a pszichodráma eszközét is használja arra, hogy élményszerűvé tegye a magyar nyelv használatát.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
4
jún

Gyógyító anyanyelv 1.: A lélekbenmaradás eszköze

Zsédely-Szabó Tímea esztéta, irodalmár, pszichológus, rendező több mint egy évtizede dolgozik az anyanyelvmegőrzésért az Amerikai Egyesült Államokban, és az utóbbi időben világszerte. Vajon mit jelent az anyanyelv a szórványmagyarság tagjainak, és milyen mentálhigiénés vonatkozása van az anyanyelv megőrzésének?
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
28
máj

A test tudni fogja, mikor volt elég

„[A] nikotinmérgezés nem ér véget egy hányással, az sajnos olyan nyavalya, amit ki kell heverni, [...] most a levegő óvatos szedése az egyetlen alkalmazható légzéstechnika, sípoló hangok kíséretében, meg persze a sűrű fogadkozás, hogy az életben soha többet nem gyújtunk rá.” Május 31., a dohányzásmentes világnap alkalmából kérdeztem Nagy Koppány Zsoltot a cigarettával átélt kalandjairól.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
17
máj

„a teniszben nincs idő a hermeneutikai hozzáállásra”

Smid Róbert irodalom- és kultúratudós, kritikus. Első könyve Sigmund Freud és Jacques Lacan papírgépei címmel jelent meg 2019-ben az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában, és elnyerte a Magyar Írószövetség Debüt-díját. Legutóbbi kötete (A grammatika érzéketlensége – Kritikák X-ről, Y-ról) elemző látásmódú kritikákat tartalmaz. A megfontolt gondolatmeneteiről ismert szerző rendszeresen teniszezik. Vajon a higgadt elemzés a teniszpályán is előrevisz?
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja