Címke: Szilágyi-Nagy Ildikó

21
jún

„hogy érezzem a föld lélegzését”

Fekete Vince József Attila-díjas költő, szerkesztő. Legutóbbi kötete Halálgyakorlatok címmel jelent meg. Érzelmi telítettségű versei nem ritkán séta közben születnek, ugyanis a költő mindennap kilométereket gyalogol.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
11
jún

Gyógyító anyanyelv 2.: Kreatív írás és pszichodráma anyanyelven

Zsédely-Szabó Tímea esztéta, irodalmár, pszichológus, rendező az anyanyelvmegőrzésért dolgozik az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte. Nemcsak az anyanyelven olvasást segíti azzal, hogy kézbe adja a szülőföld legújabb könyveit, hanem a kreatív írás és a pszichodráma eszközét is használja arra, hogy élményszerűvé tegye a magyar nyelv használatát.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
4
jún

Gyógyító anyanyelv 1.: A lélekbenmaradás eszköze

Zsédely-Szabó Tímea esztéta, irodalmár, pszichológus, rendező több mint egy évtizede dolgozik az anyanyelvmegőrzésért az Amerikai Egyesült Államokban, és az utóbbi időben világszerte. Vajon mit jelent az anyanyelv a szórványmagyarság tagjainak, és milyen mentálhigiénés vonatkozása van az anyanyelv megőrzésének?
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
28
máj

A test tudni fogja, mikor volt elég

„[A] nikotinmérgezés nem ér véget egy hányással, az sajnos olyan nyavalya, amit ki kell heverni, [...] most a levegő óvatos szedése az egyetlen alkalmazható légzéstechnika, sípoló hangok kíséretében, meg persze a sűrű fogadkozás, hogy az életben soha többet nem gyújtunk rá.” Május 31., a dohányzásmentes világnap alkalmából kérdeztem Nagy Koppány Zsoltot a cigarettával átélt kalandjairól.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
17
máj

„a teniszben nincs idő a hermeneutikai hozzáállásra”

Smid Róbert irodalom- és kultúratudós, kritikus. Első könyve Sigmund Freud és Jacques Lacan papírgépei címmel jelent meg 2019-ben az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában, és elnyerte a Magyar Írószövetség Debüt-díját. Legutóbbi kötete (A grammatika érzéketlensége – Kritikák X-ről, Y-ról) elemző látásmódú kritikákat tartalmaz. A megfontolt gondolatmeneteiről ismert szerző rendszeresen teniszezik. Vajon a higgadt elemzés a teniszpályán is előrevisz?
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
10
máj

Mohakert Közép-Európa első zen templomában

A világ körülbelül 12 000 mohafajából Japánban 2500 megtalálható, ami remek lehetőség arra, hogy az ember mohákon szemlélődjön, ahogy azt a „mohalányok” teszik. A pilisszentlászlói Hoboji – Dharma Kincse Zen templom kertjének része egy mohakert is, melyet Barna Shugetsu Viktória szerzetesnő gondoz.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
26
ápr

A természetben csak fehér zaj van

Izer Janka első kötetében, melynek címe Ezért nem alszom nálad, jó néhányszor hangsúlyos hangulati elem a természet, illetve a természet nyugalmának hiánya. Ezt a poétikát a mindennapos séta és a gyakori szemlélődés is ihlette.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
16
ápr

„csak a személyes tapasztalás”

Kovács Dániel Gábor drámaírót elsősorban történelmi témák és társadalmi jelenségek érdeklik, utóbbi körébe tartozik rendhagyó szociográfiai műve, a Közellenség, mely a szurkolói szubkultúra világába ad betekintést. A sport világa azonban nem csupán írói érdekesség számára, hanem maga is sportol, sőt, az edzés, testépítés, egészség a hétköznapjainak is része, hiszen eladóként és szaktanácsadóként dolgozik az egyik világszerte ismert, táplálékkiegészítőket forgalmazó cégnél.
Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja
2
ápr

Meggyfa

A mogyorónak sem a nővirága, sem a barkája nem tartozik a látványos virágok közé, Ani mégis szerette. A korai virágok közül a som aranysárga virága vonzotta leginkább, de a régi kertjével együtt hátrahagyta a sombokrot is. Az új kertjében állt egy mogyoróbokor, ami sok millió szélnek eresztett pollennel jelezte, hogy vége a télnek…
Szilágyi-Nagy Ildikó írása
29
Már

Fenntartható fenntarthatóság, vagyis kalandom a papírtörlővel

Sok van, mi fölösleges, de a körömlakknál, műkörömnél, papírtörlőnél stb. nincs semmi fölöslegesebb – mondanám szophoklészes áthallással, de akár az eredeti „csodálatost” is használhatnám, a még eredetibb, „különös” értelmében…
Szilágyi-Nagy Ildikó írása