Teremtő szavak

Van, aki a lelki problémákba belebetegszik és olyan, aki szinte mindent elvisel. Néhány ember egy tűszúrástól is elborzad, némelyek oroszlánokkal is szembeszállnak. Különbözőek vagyunk, erőnk is különféle. De egyvalami mégis összeköti az embereket: a szó. A mélységes gondolat világában formálódnak szavaink, melyek kimondva erőre kapnak, az ember pedig, mint teremtő lény a szavai által is teremt. Jó hangulatot keltünk egy vicces megjegyzéssel, egy borús történettel szomorúságot ébresztünk, indulatokat hív életre minden kommunikáció. Bizonyos törzsek még ma is hisznek a szavak gyógyító erejében, nem babona ez, csupán jó és szép gondolataikat mondják ki, s hiszik, hogy ezzel gyógyulást, csodákat hívnak életre. Áldanak.

Minden nap beszélünk, akkor is megszólalunk, ha nincs mellettünk senki, beszélünk az állatainkhoz, növényeinkhez, néha tárgyainkhoz is, ha valamelyik munkaeszközünk nem működik helyesen, akár rá is mordulunk, pedig tudjuk, hogy az nem felel. Sokszor nem figyelünk oda a szavainkra. Nem is gondolunk arra, hogy gyermekünkben megvalósulnak, hogy a mondandónk mennyire fontos embertársunknak. Persze tapasztaljuk, milyen jó, ha valakinek tanácsot adunk, de ha tanácsot kapunk, az gyakran fejmosásnak tűnik… A kedvesen kimondott szavak építenek, mint a mosoly, ami mások mosolyát ébreszti fel. A durva szó megsebez, néha jobban fáj, mint egy fizikai sérülés. De nem csupán kívülről érkezhetnek hozzánk a szavak, hiszen a magunkkal való viaskodások közepette gondolatainkban is szavakat használunk, néha bántjuk magunkat, s míg magunkkal meg nem békülünk, hiába mások gyógyító szava. Bennünk kell, hogy megszülessen a szép gondolat, hogy széppé váljanak szavaink.

A szavak és gondolatok irányíthatóak, csupán rá kell jönnünk, miként. Az automatikus szócséplésnek, a hiábavaló mondandónak is elejét vehetjük, ha tudatosan bánunk önmagunkkal, meglehet, nem a legegyszerűbb dolog ez, de tanulható. Ha csak napi egy alkalommal minden ember megpróbálna építő gondolatokat közvetíteni akár önmaga, akár környezete felé, talán emberibbé, élhetőbbé tehetnénk a világot. Építő szavakat kaptunk a Teremtőtől, használhatjuk őket jóra, teremtésre. „Gondolkodjunk szépen!” – tanácsolja a navajo törzs gyógyítója.

Lőrincz P. Gabriella