Szabadidőtabletta

„Mennyire kellemesen el bírnánk tölteni a szabadidőnket, ha lenne szabadidőnk!” – gyakran sóhajtoznak így az emberek, ezt hallom egész (eddigi) életemen át, és lassan leesik, hogy ez az évszázad üzlete: Szabadidőtablettát adni az emberek kezébe! Mindenkinek joga van a szabadidőhöz, akkor is, ha nem képes megteremteni magának. Az ehhez szükséges képesség kifejlesztése óriási erőfeszítést és sok szabadidőt követel, hiszen alapvetően kellene átírni az időhöz való viszonyunkat, így többnyire az ördögi körben rekedünk. De a szabadidőtablettával beléphetünk az angyali körbe. Aki a szabadidőtablettát kitalálja, sok legyet üthet egy csapásra: emberek millióiról veszi le az idő rabláncát, és a legnagyobb légy – óriási, gyorsan zümmögő, palackzöld testű rovar, akinek lágy része masszaként halmosodik az ablaküvegen, ha egyszer légycsapóra keríted – ő maga, mert a találmánnyal rengeteg jövedelemhez jut a hiszékeny emberektől, és, mint tudjuk, az idő pénz, a pénz idő (bármit is jelentsen ez).

A szabadidőre irányuló fáradhatatlan törekvésem közben a következő recept csapott be hirtelen megvilágosodásként. A szabadidőtabletta gyártásának lépései:

 1. Tervezz mókuskereket muslicák számára!
 2. Mérd meg izmaikban a sestrin szintet!
 3. Fedezd fel, hogy bár fogalmad nincs a sestrin természetes termelődési folyamatáról, a mesterségesen adagolt sestrin mozgás nélkül is nyújtja a mozgás jó hatásait!
 4. Feltételezd, hogy ez ember esetében is működik!
 5. Találd meg a sestrin kismolekula-modulátorát!
 6. Szabadalmaztasd!
 7. Gyárts gyógyszert és táplálékkiegészítőt!
 8. Add el betegeknek, akiken valóban segít, így a lelkiismeretedről levan a gond!
 9. Készíts tanulmányt, életünk hány százalékát töltjük mozgással, a súlyzóemelgetéstől a fogmosásig! Mutasd ki, hány órát nyernénk naponta, ha életünkből kiküszöbölhetnénk a mozgást!
 10. Add el a táplálékkiegészítődet szabadidőtablettaként egészségeseknek, akiknek így nem szükséges mozogniuk, izmaik akkor is egészségesek, dagadóak és gyönyörűek lesznek! És: rengeteg szabadidőt nyernek.
 11. Indíts méregdrágán szabadidőtanfolyamokat, ahol megtanítod az embereknek, akik járatlanok a szabadidő eltöltésében, hogy:
 12. Mi az, hogy szabad?
 13. Mi az, hogy idő?

III. Ezeket holt nyelveken definiáld, a felvevőpiac filozófiai és vallási orientációjától függően ógörögül, latinul vagy szanszkrit nyelven!

 1. Adj a kezükbe nem több, mint tizenkét pontból álló listát!
 2. Ismertesd meg őket szabadidős tevékenységekkel, amilyenek például a séta, séta az erdőben, séta vízparton, séta kedvesünkkel, kutyasétáltatás, séta kutya nélkül!
 3. A tananyagot támaszd alá brit/japán kutatók eredményeivel, az Upanisádokból, a Dhammapadából és/vagy a Bibliából vett idézetekkel!

Ha a fentiekkel elkészültél, add ki a munkát, építs Szabadidőtabletta és Eltöltése Hálózatot, dőlj hátra, és élvezd az ebből származó jövedelmed által biztosított szabadidőt.

Ez eddig a dolog komoly része, szeretem azonban a dolgokat a fonák visszájukon is megvizsgálni, így elgondolkodtam, mit is csinálnék, ha hozzájutnék a Szabadidőtabletta és Eltöltése Hálózat forgalmazójától egy doboz sestrin tablettához.

Ha megspórolnám mindazt az időt, amit mozgással töltök egy nap, akkor reggel kényelmesen kinyújtóztatnám testemet az ágyban, reggelimet leszedném a kertben burjánzó pompás zöldségesből. Reggeli után sétálni indulnék, majd valamelyik kedvenc sportomat venném elő, edzés után ebédelnék. Délután sétálnék még egyszer barátokkal vagy egyedül, vagy kertészkednék, és a sétát estére tenném át, hogy figyelhessem, ahogy a világos sötétséggé változik. Így lennék tanúja az idő változásának, nem kerülnék a csapdájába, felszámolnám ezzel azt a modernista örökséget, hogy az ember az idő tehetetlen áldozatának tekinti magát. Ez önmagában is paradoxon, hiszen az ember nem az idő, hanem az időhiány áldozata, attól szenved, ha nincsen idő, de ha nincsen idő, akkor miért is izgatja magát annyira? Lehet-e hiánya valaminek, ami eleve nincs?

Pedig de.

Azt hiszem, ez a stresszkultúra.

Szilágyi-Nagy Ildikó