Práter utca

A Nagy Templom utca és Práter utca találkozása 1969-ben (fotó: Fortepan / Kriss Géza)

Jó nap ez, nem kell sietnem sehova. Gyalogolok Budapesten, az Üllői úton, befordulok a Nagykörútra. Tudom, jobb emberek nem erre sétálnak, a körútnak ez a szakasza reménytelenül külvárosnak számít, úgy viszonyul a Szent István körúthoz, mint Kőbánya külső a Rózsadombhoz. Nem baj, nekem éppen megfelel. Jobbra fordulok a Práter utcán, valamikor közöm volt hozzá, miért ne sétálnék éppen erre.

Kopott ház mellett megyek el, megállok, megérintem a falát. Ennek az öreg bérháznak a faláról mállik a vakolat.

Jó érzés rápillantani.

A hatvanas években voltam gyerek, nem messze innen, a nyolcadik kerületben. Akkoriban minden ház ilyen volt, a málló vakolatok korában születtem, azok vettek körül, így volt természetes, nem is gondoltam akkor, hogy másképp is lehetne. A felnőttek azt hiszik, a gyerekkor csupa változás, már megint mekkorát nőtt ez a gyerek, tegnap még babázott, holnap már udvarlója van. Pedig gyerekkorában az ember pont úgy érzi, hogy semmi sem változik, ő maga sem. Ugyanazok a házak, ugyanazok a málló vakolatok. Nap mint nap, év mint év ugyanabba az iskolába jártam, ugyanazok voltak a barátaim, és amikor lett tévénk, abban is ugyanaz a műsor ment minden este. Ha kifogyott belőle, apám 5 éves Tervért küldött a trafikba, anyámnak szombatonként Nők Lapját kellett hozni az újságostól, meg Film Színház Muzsikát.

A Kisfaludy utca a 22. számtól a Nap utca és a Práter utca felé nézve 1961-ben (fotó: Fortepan / FŐMTERV)

Jó volt ez az állandóság, szerettem, bár azt hiszem, akkor ezt így nem gondoltam végig. Utólag jöttem rá, amikor körülöttem a világ mégiscsak elkezdett változni, Dezső bácsi trafikja bezárt, a barátaim szétszéledtek, volt, aki meg is halt, a házak falát meg rendbe hozták, a golyónyomok is eltűntek, pedig azokból rengeteg volt, szóval minden megváltozott.

Tulajdonképpen nem baj, hogy így van, de az jó, hogy ennek a háznak a faláról a vakolat éppen úgy mállik, mint régen. Jó, hogy vannak ilyen házak, jó, hogy vannak még változatlan dolgok azok közül, amik gyerekkoromban voltak, legalább addig, ameddig én élek.

A később születettek meg keressenek maguknak más változatlanságokat.

Bencsik Gábor