Momo virtuális kalandjai

Ani is, mint mindenki a faluban, tagjává vált a Tavi Csoportnak, amely a Velencei-tó körüli települések közérdekű bejegyzéseinek gyűjtőhelye. A posztok a következő témák köré csoportosulnak. A tó vizének hőfoka. Honnan szedték föl a lépcsőket. A helyi polgármesterek ócsárlása vagy dicsőítése. Egymás ócsárlása az előző témához való hozzászólásának függvényében. Burkolót, kőművest, vízvezetékszerelőt keresek. Melyik mesterember csapott be. Hol van a legjobb fagyizó. Kutyával melyik strandon lehet fürdeni. Ha szerda, akkor friss tepertő és pörc. Öreg, szuvas fa ingyen elvihető a kivágásért cserébe. A lángosos szabadság miatt zárva. Megint ősz van, áll a víz a kátyúkban, polgármester virtuális meglincselése, és kezdődik elölről. Mióta Szabó Imre kiköltözött a tóhoz, a fenti posztok ritmikusan váltakoznak az ő posztjaival, melyben Momo macskája kalandjairól számol be.

Először beharangozta érkezését: Van egy macskája, és, ha nem bánják a csoporttagok, akkor fog róla posztolni néhány fotót időnként, más macskarajongók örömére.

A csoporttagok nem bánták, jöjjenek a macskás fotók, remélték, helyi cicás mémekkel lesz tele az üzenőfal. Momo első fotóira, melyeken békésen aludt egy kék fotelban, majd feküdt egy kék csíkos ülőpárnán, majd a konyhaszéken pózolt, máris rajongói bejegyzések érkeztek, ilyesformák: „Jaj, de aranyos!” „Nekem is van egy ilyen kék-orosz macskám, de nem ilyen kék, mint Momo!” „Jó egészséget kívánunk Momo Macskának! Irénke és Bucsekék” „Ivartalanítva van?” „Vétek lenne egy ilyen szép állatot ivartalanítani!” „Ha el tudsz ajándékozni felelős gazdáknak évente 24 macskakölyköt, tíz éven át, akkor valóban. Van 240 barátod, aki macskát akar?” A hozzászólások lehetőségét itt kikapcsolta a szerző, ezúttal az ivartalanításos kört nem futották meg.

Ezután rendszeresen bejelentkezett Momo gazdája. Momo forgó irodai székben, előtte pink színű papírkosár. Momo az ablak előtti macskalétrán, este van, a fotózó gazda, meg a kéken kísértő monitor tükröződik az üvegen, Momo bemozdul. Momo az új nyakörvében, új bilétával. Momo kerek perzsaszőnyegen, gazdája a nyakát vakargatja. Momónak egy kéz alutasakost mutat, Momo látványosan kurvul. Momo ül a lehúzott redőny előtt. És hasonló fotók, néhány soros leírásokkal.

A posztok akkor sem ritkultak, mikor Momo nyaralni ment. Az előző családi nyaralás alatt ő egy rózsadombi cicahotelben sínylődött – tudta meg a Tó közössége facséról –, de a hajókázásra magával vitte a család. Térerő van az Adrián is, így Momo gazdája napi jelentést küldött az adriai vitorlázásról. Momo háttal ül a fotón, felirat: „Adriai naplemente. A halászok munkába indulnak, én az alutasakos halra gondolok.”

Momo népszerűsége azonban észrevétlenül megtört, és ez addig fokozódott, hogy öt órával ezelőtt egy csoporttag posztot tett közzé, nagy betűkkel, sárga háttérrel: „Kíváncsi vagyok, szart-e már Momo ma reggel!” Majd szavazást hozott létre.

„A Tavi Csoport oldalán óriási kérdés merült fel. Szükségünk van-e Momóra (Szabó Imre macskájára)?!?! Kellenek ezek a mélyen szántó posztok?!?! Imre szerint nincs fontosabb a Tó környékén, mint a macskája minden rezdülése. Szavazzatok!”

A lehetőségekre öt óra alatt a következő szavazatok gyűltek össze.

„Hátam közepére se kívánom!” 127 szavazat

„Nincs baj Momóval, megnevettet.” 66 szavazat

„Nem zavar Momo, átpörgetem.” 20 szavazat

„Úgy hiányzik a csoportból, mint covid a lepratelepről!” 11 szavazat

„Letiltottam a bácsit, probléma megoldva. Hadd írogasson magának!” 11 szavazat

A szavazás posztja alá öt óra leforgása alatt száztizenhat reakció is érkezett. Ezek már nemcsak Momo, hanem a szavazás létjogosultságát is megkérdőjelezték. Például: „Hogy lehet annyira unatkozni, hogy valaki szavazást indítson egy tízezer fős csoport egy tagja ellen, ahelyett, hogy némítja az illetőt?” Ezt követően százas nagyságrendben elemezték mélylélektani szempontból Szabó Imre személyiségét pár soros posztokban, majd a szavazást indító személyiségét, végül az elemzők elemzőinek személyiségét.

Mindössze öt óra telt el, és máris milyen jól lehet szórakozni a közösségben, és az embernek ki sem kell mozdulni otthonról!

Ani tovább görgetett, egy vízvezeték-szerelős posztot keresett, rémlett neki, hogy ebben a csoportban látta. Meg is találta, és már tárcsázta is a számot.

Szilágyi-Nagy Ildikó