Kísérleti forgatókönyv

Éjszaka közepén felriadok, hogy a szobában halk, ütemes ropogás hallatszik, valami ilyen, hogy: hrap, hrap, hrap. Mint mikor a hó ropog a láb alatt mínusz húszfokos hidegben. Láttam, hogy talán mégse a tévéből jöhet ez a hrap, hrap, hrap, mert ott adásszünet van: hófehér, sértőn világító képernyő fekete bolhákkal. Felkeltem, megvizsgáltam az antennát, hogy mi lehet, miért fehéredett el a kép. Mert a fokozódó hrap mégis a tévéből jött. A hófehér képernyő közepén megjelent egy picike, fekete pont. Lassan nőni kezdett, de nagyon lassan.

Wade ragaszkodik hozzá, hogy Jerry helyett ő adja át az emberrablónak a pénzt. El is viszi a váltságdíjat egy emeletes ház parkolójába, ahol Carl várja. Szóváltásba keverednek, és Wade arcon lövi Carlt, amire válaszul az emberrabló agyonlövi Wade-et. A táskában egymillió dollár váltságdíj van, pedig Carl csak nyolcvanezer dollárra számított. Mivel a társa egy erdő szélén az elrabolt nőre vigyáz, és ő is nyolcvanezer dollár váltságdíjra számít, amit elfeleznének, ezért Carl a többletpénzt elrejti egy havas pusztát határoló, több kilométer hosszú kerítés mellett, melyet egy szélvédőkaparóval jelöl meg.

Az érzékeny lelkületű orvos és tehetséges költő mit sem ért abból, ami körülötte történik, tehetetlen bábúként sodorják magukkal az események. A tizenhét éves Larát Moszkvában pillantja meg, majd hosszú évekig nem látja viszont. Jurij orvosként szolgál az első világháborúban. Egy frontkórházban találkozik újra Larával, akibe beleszeret. A régi hatalmat elsöpri az 1917-es forradalom. Az orvos és szerelme megtapasztalja mindazt a szörnyűséget és megpróbáltatást, amelyeket az új idők hoznak.

A másfél-két méter magas, szelíd tauntaun (vagy hógyík) a Hoth bolygó legmegszokottabb életformája. Ez a kis csordákban kóborló, két lábon járó, szarvakkal rendelkező növényevő a jeges világban él. Érzékeny szaglással rendelkezik a többi itt élő állathoz hasonlóan. A tauntaun alapjában véve hüllő, testhőmérséklete alacsony. Fehéres-szürke, hőszigetelő bunda borítja, vére fagyálló tulajdonságú. Speciális olajat választ ki, amivel bundája hőszigetelését tovább javítja, valamint vizelete is ilyen tulajdonságú.

Jim Goose motorosrendőr egy Night Rider nevű, önmagát a sebesség istenének vélő szökött pszichopata fegyencet üldöz, aki egy, a rendőrségtől ellopott kompresszoros kocsival száguldozik az utakon. Mivel egyiküknek sem sikerül megállítania, riasztják az autós elfogásra szakosodott Max Rockatanskyt, aki Interceptorával ered a Night Rider nyomába. Egy brutális autós üldözés során a menekülő fegyenc egy balesetet szenvedett, benzines hordókat szállító teherautónak ütközik, és autójával együtt felrobban.

Anatolij fiatal katonaként nehéz döntésre kényszerül, amikor a nácik fogságába esik: saját élete megmentése érdekében meg kell ölnie parancsnokát. E szörnyű tett után ortodox szerzetesek mentik meg és adnak neki otthont, és Anatolijból is szerzetes lesz. A férfi még harminc évvel a szörnyű események után sem képes szabadulni a bűntudattól, pedig közben híres gyógyító, sokak számára valóságos szent lesz. Egy nap aztán váratlan vendég érkezik a szigetre, ahol Anatolij él.

Amikor a nap átsüt az esőn, a rókák esküvőt tartanak. Az első álomban a kisfiú nem fogad szót anyjának, aki arra kérte, maradjon otthon a rossz idő miatt. A kisfiú az erdő felé kóborol, és egy nagy fa mögé bújva meglesi a rókák lassú házassági ceremóniáját. Balszerencséjére a rókák észreveszik, ezért elmenekül. Amikor hazaér, anyja már a kapuban várja. Nem engedheti be a kisfiút, mivel járt nála a róka, és egy kést hagyott nála. Odaadja a fiúnak, arra utalva, hogy végezzen az életével. A nő megkéri a fiút, hogy menjen és könyörögjön bocsánatért a rókáknak, bár azok köztudottan a könyörtelenségükről híresek. A kisfiú elmegy a hegyekbe, hogy megkeresse a rókák lakhelyét, amely egy szivárvány alatt található.

„Tudom, mire gondolsz. Hogy hatot lőttem-e, vagy csak ötöt? Őszintén bevallom, ebben a zűrzavarban én sem számoltam. De ha ebben a 44-es Magnumban maradt még egy töltény, az leszakítja a fejedet. Tedd fel magadnak a shakespeare-i kérdést: »lenni vagy nem lenni?«”

Fenn, a zord Északon, a jeges folyó mentén egy kutyaszán próbál haladni a hatalmas hóban. Két férfi, Bill és Henry kutyáikkal együtt küzdenek a környezet megpróbáltatásai ellen, hogy elérjék célállomásukat. Útjukat nehezíti a hideg, a sötétség, a fáradtság. A legnagyobb veszélyt azonban a farkasok jelentik számukra. Éjjelente megtámadják a tábort és elvisznek egy-egy kutyát.

*

Végeztem egy kísérletet. A közösségi oldalra feltöltöttem egy fényképet, és megkérdeztem az ismerőseim, melyik film jut eszükbe róla. Az ő válaszaik alapján ollóztam össze ezt a szöveget, elnézést a források meg nem jelöléséért. Érdekes forgatókönyv lehetne belőle. Köszönöm az ötleteket! Beszéljünk a fészbukon! 🙂

 

Király Farkas