Ingatlanpiaci típusok – A tulajdonos

Ne hülyéskedj, öregem, tíz éve ismerjük egymást, nekem mindennél fontosabb, hogy a barátság megmaradjon közöttünk, hát persze, akkor fizettek, amikor tudtok, áááh, én nem ragaszkodom az azonnalhoz, ne viccelj, hiszen barátok vagyunk. Szóval ha tudtok, most adtok valamennyit, aztán írunk be kötbért, meg miegymás, na nem azért, csak hogy megmaradjon a bizalom, nyugi, jó lesz. Megbízunk egymásban, nem? Na mert én megbízom benned, kérlek, ne csinálj úgy, hogy meg kelljen sértődnöm! Micsoda? Nem, sajnos nem alkuképes, nem, nem, bizony nem, nem tudok engedni még tízezret sem, hát barátom, ha múlt héten megteszed az ajánlatodat, bizony engedtem volna egymilliót is, de így sajnos nem tehetem, tudod, nekem is pénz az idő, és ennyi időbe került pénzileg a múlt hét. De rossz néven ne vedd, a lényeg az, hogy mi barátok maradjunk és meg tudjunk egyezni az árban. Hogy micsoda? Már megegyeztünk? Ja, igen, nem alkuképes, de a lényeg, hogy a barátság megmaradjon.

Figyelj, komolyan mondom, öregem, nekem nem kell a pénz, nem azért adom el, mert rá vagyok szorulva, vagy ilyesmi, csak nekem macera kiadni albérletnek, feljárkálni Pestre azért a rongyos két-háromszázezerért, amennyiért ki tudnám adni, szóval inkább eladom, de nem kell nekem a pénz, én már két másikat vettem. Mi? Hogy csak egyben tudok lakni? Jó vicc, Móric. Befektetés, úgy hívják ezt, fiacskám, de te nem értesz ehhez, na de sebaj, lényeg, hogy azt értsed meg, hogy nekem mindennél fontosabb a barátságunk, ezért ugyan alku nincsen, de bármikor fizethettek, már persze, ha alaposan lepapírozzuk, hogy decemberig kifizettek mindent, de tényleg, bármikor fizethettek, akár jövőre is, csak éppen decemberig legyen itt a pénz. Igen, idén decemberig. Mit nem lehet ezen érteni? Ne bosszants fel!

Hogy mi??????

Na neee! Várj, megismétlem, hogy lássam, jól értem-e. Hogy november végén tudjátok kifizetni az utolsó részletet, de november közepén már el akarjátok kezdeni a felújítást? Mi???? Festők???? Az én házamban?! Hiszen az akkor az én házam lesz még, hiába fizetitek ki jó részét… Nézd, nem, erről szó sem lehet. Mert mi van akkor, ha a festő kitöri az ablakot, és te rajtam követeled majd az árát??? Na látod. Nem, nem, ebbe még belegondolni se merek. Figyelj, én mondom, akármikor fizethettek, nekem a pénz nem számít, nem ebből élek, tudod jól. De nem, a festők nem jöhetnek be, amíg nem fizettétek ki a lakást teljesen. Volt már rá példa, hogy bejöttek, és alig tudtuk őket kirakni. Nagydarab festők voltak. Van ilyen, nekem elhiheted, barátom… igen, apropó, az nekem mindennél fontosabb, hogy a barátság köztünk megmaradjon.

Szóval akkor fizettek, amikor akartok, ha december elejéig itt lesz a pénz, és nem, a festők nem mehetnek be november közepén, ha november végén fizetitek az utolsó egy százalékot. Mi már nem lakunk ott, de akkor sem. Én nem kockáztatok. Megértettük egymást? De nem, nem, nem és nem mehetnek be! Hogy miért? Azt kérded, hogy miért?! Hát azért, kicsi barátom, mert fogják használni a vizet, pisilnek, lehúzzák, és az rengeteg pénz, meg a villanyt is fogják használni, ezek a festőszerszámok nagyon sok áramot fogyasztanak ám, én csak tudom, hiszen van egy építési vállalkozásom is, szállodákat építünk. Szóval nem, ez csillagászati összegre rúgna, mármint a fogyasztási költségek, ne haragudj, nem engedhetlek be. Vagyis titeket igen, de a festőket nem. Vagyis őket is, de csak akkor, ha ti végig mellettük álltok, és nézitek, nem törik-e ki az ablakot, nem pisilnek-e túl sokat. Micsoda? Dolgozni? Hát nekem is kell dolgozni hétközben, de aki meg tudja engedni magának a luxust, hogy lakást vegyen, az tudja megengedni magának a luxust, hogy három hétig ne kelljen bemennie dolgozni, én aszondom.

Oké, oké, ne idegeskedj, megoldjuk, mondom, hogy nekem az a lényeg, hogy a barátságunk megmaradjon. Bocs, megyek repülőórát venni, vettem egy gépet, de még nem tudom vezetni, sietek. Szóval: a következő lesz. Kaptok egy kulcsot, azzal kinyitjátok az ajtót a festőknek, és ott álltok, amíg dolgoznak. És akkor fizettek, amikor akartok, nekem a pénz nem kell, de azt elmondom, bár szeretném, ha a barátság köztünk megmaradna, szóval azt elmondom, hogy írunk óraállást, mielőttjönnek a festőitek, és óraállást, miutánelmennek, és ami különbözet lesz, azt szépen kifizetitek nekünk, és akkor megkapjuk az utolsó részletet, és tietek a lakás. Megbeszéltük?

Nagy Koppány Zsolt