És tényleg nem

A fényképen látható szokványos szövegű, teljesen jellegtelen emléktábla Székesfehérvár történelmi központjában bújik meg, a Jókai utca 7. számú épület homlokzatán. Nem is értem, miért figyeltem fel rá múlt vasárnap… Ám ha már így történt, lefotóztam, és megpróbáltam ellenőrizni a valóságtartalmát.

Szorgos kutatásomat siker koronázta, számos izgalmas fordulattal. A fellelhető adatok alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a merész állítás igaz, és Einstein csakugyan nem lakott 1912 és 1916 között a Jókai utca 7-ben. Lássuk a megdöbbentő részleteket!

Az adatgyűjtést az ún. oral history módszerére támaszkodva kezdtem. A Jókai utcán kutyát sétáltató tizenhat éves helyi lakos, K. Brendon kérdésemre elmondta, hogy 1912–1916 folyamán egyszer sem látta Albert Einsteint a környéken. Egy középkorú házaspár (P. Béla és Sz. Hajnalka) ugyanezt állították, mellékes szempontként megemlítve, hogy ők sárszentmihályi lakosok.

A társasház lakói közül vasárnap ebédidőben az ún. kaputelefonon becsöngetéses módszerrel sikerült megszólaltatnom S. Józsefet, aki úgy nyilatkozott, hogy még soha nem látta Einsteint az épületben, száznyolc évvel ezelőtt pedig kiváltképpen nem. Egy másik lakó, T. úr szerint menjek a jó édes anyámba – ezt tudományos kutatásilag szintén nemleges válasznak tekintem. A ház kapuján éppen kilépő rezidens, V. Rolandné határozottan emlékszik, hogy múlt kedden nem találkozott Einsteinnel a lépcsőházban, ráadásul tavaly egyetlen egyszer sem látta őt. Egy másik távozó állampolgár, egy ún. csaj, L. Mercédesz szerint „Nem is csoda, hogy az Einstein itten nem lakik, mert az Orbán apánknak csak a foci kell, plusz mindenki köcsög.” Einstein-ügyileg ezt szintén a nemleges válaszok közé soroltam.

Az egybehangzó adatok szerint tehát tudományosan megállapítható, hogy Einstein 1912–1916 folyamán tényleg nem lakott a Jókai utca 7-ben. Ez a helyszíni kutatás azért volt fontos, mert az a szerény életrajzi tény, hogy Einstein 1914-től a Berlini Egyetem professzora volt, önmagában egyáltalán nem perdöntő. Hiszen Albert éppen 1912-ben (hoppá! véletlen?…) kezdett előadásaiban az időre mint negyedik dimenzióra hivatkozni. Na? Na? Az idő mint negyedik dimenzió? Lehet, hogy csávókám simán tudott időutazni Fehérvár és Berlin között? És mi van azzal, hogy 1915 novemberében Berlinben nyilvánosságra hozta az általános relativitáselméletet? Esetleg egy fehérvári kávéházban pattant ki az agyából, a pincér Károllyal egy hibás számláról folytatott vita során? Most, az adatszolgáltató tanúknak köszönhetően sikerült megnyugtatóan, végleg tisztázni ezeket a dilemmákat.

Mindazonáltal még nem pihenhetünk meg, hiszen számos további kérdés adódik. Mi a helyzet az 1912 előtti, illetve az 1916 utáni esztendőkkel? Lehetséges, hogy Einstein akkor sem lakott a Jókai utca 7-ben? Vagy mégis? A legnagyobb titokban? Vagy sem? Lehet, hogy hormonzavaros nőnek maszkírozta magát? Vagy nyugdíjas órásmesternek? Megannyi kínzó talány!

És még ennél is mélyebbre kell ásnunk. Teller Ede beszámolója szerint Einstein egyik vesszőparipája az volt, hogy soha nem viselt zoknit – elképzelhető, hogy Fehérvárott zoknival a lábán nem lakott? Azt is tudjuk, hogy 1947-ben Einstein fogadta Faludy Györgyöt, és azt a tanácsot adta neki, hogy soha, de soha ne hordjon zoknit. Van arra esély, hogy ez sem a Jókai utca 7-ben történt?

A két szomszédos épület, a Jókai utca 5. és a Jókai utca 9. homlokzatán nem hirdeti emléktábla, hogy ott nem lakott Einstein. És az utca többi házán sem. Vajon ama falak között sem lakott Albert? Alátámasztották már tényekkel? Csöngessek be a 18-ba és a 22-be is? Nem dőlhetünk hátra, még rengeteg tennivalónk van. Vár ám a munka a kertben!

Zsille Gábor