Értékközvetítés a közművelődés minden területén

Kondorné Pintér Zsuzsanna

Kondorné Pintér Zsuzsanna művelődésszervező, közművelődési szakember Révfülöpön. A települést a Balaton-felvidéki Káli-medence kapujaként is említik. Kultúrateremtő és szervező munkáját 2009-ben kezdte a helyi önkormányzatnál. Munkájáról és a balatoni térség kulturális életéről kérdeztük. – Csanda Mária interjúja.

Csanda Mária: Milyen tevékenységek alkotják Révfülöp kulturális életét?

Kondorné Pintér Zsuzsanna: Természetesen minden évben megemlékezünk nemzeti ünnepeinkről, különféle jeles napokról. Több korosztály érdeklődésének megfelelően állítjuk össze a programokat, így a Villa Filip Napok nyári fesztivál keretében gyerekprogramokat, szórakoztató rendezvényeket tartunk, lehetőséget biztosítunk a helyi Révfülöpi Nyugdíjas Egyesület kórusának bemutatkozására. Rendszeresen szervezünk kézműves játszóházakat. A Könyvtári Esték során ismeretterjesztő előadásokat, ünnepkörökre való megemlékezéseket, filmvetítéseket, helytörténeti előadásokat, útiélmény-beszámolókat tartunk. Révfülöpi Képek címmel közéleti lapot jelentet meg az Önkormányzat, a Villa Filip Honismereti Közlemények újság a Révfülöpi Honismereti Egyesület kiadásában jelenik meg. Kiemelt nyári esemény a Balaton-átúszás Révfülöp és Balatonboglár között a nagyszámú érdeklődő és a sok nemzetközi résztvevő miatt is.

Kézműves játszóház a könyvtárban

CsM: Nemcsak nyáron, de ősztől tavaszig is találhatók akár a borkultúrához vagy színházhoz kapcsolódó kulturális események itt…

PZs: Évente szervezünk forraltbor-főző versenyt, majálist főzőversennyel, gyerekprogramokkal, sokszínű utcai kamarazenekari rendezvényeket tartunk. A Téli Esték programsorozat keretében különféle szakterületek jeles képviselői – egészségügy, sport, építészet, tudomány – a vendégeink egy héten keresztül. A községi borverseny is népszerű a bortermelők körében. A Déryné program támogatásával már több színházi előadást is megvalósíthattunk. A Mindenki Karácsonya és az Idősek Karácsonya évente megrendezésre kerül, ahol az iskolásaink és óvodásaink is bemutatják műsorukat.

Főzőverseny a révfülöpi majálison

CsM: Milyen épületek, új beruházások segítik a kulturális események megvalósítását?

PZs: A 2012-ben új épületbe költözött Könyvtárra és a folyamatosan megújuló könyvtári állományunkra is büszkék lehetünk. Nagy előrelépés volt kulturális programjaink megvalósítása terén az Önkormányzat saját beruházásában elkészült, 2018-ban átadott új Szabadtéri Színpad. A Tóparti Galériában rendszeresen nyílnak új kiállítások, látogatható a Honismereti Gyűjtemény, bár jelenleg az épületegyüttes teljeskörű átépítés alatt áll, és van egy Pincemúzeumunk is.

A szabadtéri színpad Révfülöpön

CsM: Volt szerencsém olyan jeles kiállításokat itt látni, mint Udvardi Erzsébet, a Balaton egyik festője alkotásai, vagy dr. Korzenszky Richárd OSB em. perjel (Tihanyi Bencés Apátság) lélekemelő fotói. Hogyan választják ki a művészeket, ők jelentkeznek, vagy a szervező keresi őket? 

PZs: Mi soha nem szervezőkön keresztül rendezünk se programokat, se kiállításokat. A kapcsolati tőke, az ismeretség számít, segít. A művészek is ajánlanak bennünket egymásnak. Az Ön által említettek mellett még láthatók voltak nagyon nívós kiállítások, a teljesség igénye nélkül az utóbbi időkből csak megemlítek még néhányat: Csavlek András Munkácsy-díjas festőművész, Horkay István Prima díjas képzőművész, grafikus, Szyksznian Wanda Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő, kiváló művész, Benkő Imre fotográfus, Szepessy Béla István egyetemi tanár, grafikusművész, Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész kiállítása.

Tóparti Galéria, Révfülöp

CsM: A Balaton-átúszás már szóba került. Mit jelent és milyen szerepet játszik a Balaton közelsége a közönség összetétele és a programok szervezése terén?

PZs: Településünkön az őszi, téli, tavaszi időszakban a programok összeállításánál leginkább a helyi- és környező települések lakóinak igényeit kell kielégíteni. A célközönség meghatározása során figyelembe vesszük a lakosság korosztály szerinti összetételét. A nyári időszakban a fentebb említettek mellett jelentős hangsúlyt kell fektetni az idelátogatókra, az itt nyaralókra, szükségszerű a látványos, idegenforgalmi szempontból is érdekes tevékenységek, rendezvények megszervezése. Ilyen többek között a Balaton-átúszás, Villa Filip Napok, Révfülöp Blues Fest, Country Music Fest. A rendezvények kezdési időpontjánál figyelembe kell venni a strandok meglétét, hiszen jó idő esetén szívesen töltik ott az idejüket az emberek.

Révfülöpi móló

CsM: Mennyiben kapcsolódnak a térséghez, így a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa programjai tavaly hogyan segítették a szervezést?

PZs: 2023-ban már 16. alkalommal került megrendezésre a Révfülöp Blues Fest, és egyre nagyobb elismertségnek örvend mind a közönség, mind a zenekarok körében, komoly rangot vívott ki magának a néhány országos Blues fesztivál között. A programsorozat az eddigi években kizárólag Révfülöp Nagyközség Önkormányzatának támogatásával valósult meg, 2023-ban a rendezvényt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is támogatta, és kifejezetten nagy sikert aratott. A fesztivál ideje alatt újdonságként a rendezvényhez kapcsolódó kiállítást is szerveztünk a Tóparti Galériában. A blues élet jeles képviselői koncerteztek nálunk, célunk a hazai előadóknak évről évre fellépési, bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Sikerült kiváló vendégművészeket is meghívnunk, akik színesítették a zenekarok programját, és lehetőség volt örömzenélésekre is. Itt említem meg, hogy a kezdetektől fogva dolgozom együtt Kovács Péterrel, aki megálmodója volt többek között ennek a rendezvénynek és a Country Music Festnek, valamint kreatív szerkesztője településünk kiadványainak, kiállításokat tervez, kivitelez, hangtechnikai feladatokat lát el, filmeket, filmösszeállításokat készít.

Hobo a révfülöpi Blues Fesztiválon

CsM: Mit tart jelentős eredménynek, és milyen további terveket szeretne megvalósítani?

PZs: A koncertek, kiállítások, egyéb programok az országos trendtől eltérően belépődíj nélkül látogathatók, így bárki számára elérhetők. Két legsikeresebb rendezvényünk a múlt évben kilencedik alkalommal megrendezett Country Music Fest és a már 16. alkalommal megrendezett Révfülöp Blues Fest, melyeknek a megvalósításához az ötletet az adta, hogy Révfülöpön olyan programot szerettünk volna meghonosítani, ami nincs a környező településeken, egyedinek tekinthető. Mindkét rendezvény már országos szinten is elismertnek tekinthető, sokan ezeknek az időpontjához igazítják nyaralásukat. A Country Music Festre az ország minden részéről jönnek line-dance csoportok is, amelyeknek tagjai, bemutatói színesítik a rendezvényt. Elmondható, hogy ezek az események hozzájárulnak településünkön a kulturális alapú gazdaságfejlesztéshez. A közművelődés minden területén az értékközvetítésnek kell a meghatározónak lennie. Fontos számunkra, hogy csak olyan programok valósuljanak meg az Önkormányzat szervezésében, amelyek kulturálisan építő jellegűek, és hogy az élő zene iránti igény minél több ember életének szerves részévé váljon. Mivel jelenleg nincs kultúrháza Révfülöpnek, ezért terveink szerint a jövő évben átadásra kerülő Kulturális Turisztikai és Látogatóközpont újabb lehetőségeket teremt arra, hogy szélesítsük településünkön a kulturális élet kínálatát.

Az épülő Kulturális és Turisztikai Látógatóközpont