„én csak őszintén elmondom, nekem hogyan sikerült”

Papp-Für János Bella István-díjas költő, zenész, szerkesztő, 1976-ban született Hajdúdorogon. 2002 óta publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban, első verseskötete 2007-ben jelent meg Rámcsukódott ajtók címmel. Két évvel ezelőtt radikális életmódváltást hajtott végre. – Kovács Dániel Gábor interjúja.

Kovács Dániel Gábor: Őszintén és kendőzetlenül beszélsz a már népbetegséggé duzzadt elhízásról. Nálad ez hogyan alakult ki? Észrevétlenül elkezdtek feljönni a kilók?  

Papp-Für János: Valóban népbetegség az elhízás, és ha önmagában nem is maga az elhízás a betegség, de a közvetlen, szervezetre gyakorolt hatása igen. Vérnyomásbetegség, cukorbetegség, különböző érrendszeri-, keringési- és még ízületi betegségek is a velejárói. Nálam a túlevés, a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás okozta a nagyjából 5 év alatt feltorlódó plusz 40 kilót.

KDG: Mi volt az a pont, amikor úgy döntöttél, hogy drasztikusan megváltoztatod az életviteledet?

PFJ: Kialakult nálam a már fent említett betegségek többsége. De bevallom őszintén, szerepet játszott a tükörképem, mondjuk ki, az esztétikai látványom. Ezen kívül a teljesítőképességem radikális csökkenése, hogy kicsi gyerekeim vannak, és nehéz vagy teljesen esélytelen volt velük tartani a tempót. 

KDG: Miért választottad éppen a keto diétát?

PFJ: Nagyon szeretem a zsíros, tartalmas ételeket, ez volt az első szempont. Végül egy hét után – miután bekövetkezett nálam a ketózis állapota – átalakítottam a keto diétát, mert sok esetben nem éreztem jól magam. Az 50 gramm ch-t megemeltem napi 100 grammra, viszont a cukrot majdhogynem nullára csökkentettem, bevettem néhány „tiltott” gyümölcsöt és a rendszeres kaukázusi kefir fogyasztását. Plusz másfél liter citromos víz és magvak a nassoláshoz. Így állt össze a részemre legalkalmasabb diéta.

KDG: TikTok-csatornát csináltál, ahol elképesztő számokat produkálsz. Honnan jött 40 felett ez az ötlet, és volt-e valami stratégiád ennek a tudatos felépítésére, vagy spontán és ösztönösen alakult ki az egész?

PFJ: Mára közel 100.000 követő, 1.3 millió like és 55 millió megtekintésnél jár a csatornám. Nem volt stratégiám, a TikTok-alkalmazás sem volt letöltve. A fiam, Ati ötlete volt, hogy csináljak egy videót a fogyásomról. Nem igazán akartam, de rábeszélt. Jól tette. Szinte pillanatok alatt elkezdett duzzadni a követők száma, és íme, itt tartok. Ma már tudatosan gyártom a tartalmakat, rögzítem őket, több céggel is promóciós szerződésben állok, általában heti három videót rakok ki. A TikTok miatt kerestek meg, hogy szerepeljek a Séfek séfe 6. évadában, májustól már látható is lesz a TV2 csatornáján. Már vége a forgatásnak, de erről részleteket még nem árulhatok el, köt egy titoktartási szerződés. Izgalmas lesz.

KDG: A visszajelzések alapján több mint 400-an fogytak le a segítségeddel. Ez milyen érzéssel tölt el?

PFJ: Kell a pozitív visszajelzés. Az pedig különösen jó, ha én tudok segíteni hasonló problémákkal küzdőknek. Hiszen én csak őszintén elmondom, nekem hogyan sikerült, és ha valaki kipróbálja, s neki is sikerül, az nagy eredmény.

KDG: Ilyen számokat, mint amiket a TikTokon elértél, szerinted irodalmi vonatkozásban bármilyen formában meg lehet közelíteni?

PFJ: Önmagában versekkel nem. De példának remek Dr. Farkas Levente András TikTok-csatornája, aki milliós megtekintéseket tud csinálni hétről hétre mély művészeti témákban. Teszem hozzá kissé giccses, pátoszos módon, de mindenképpen értéket közvetít, példaértékű. Nagyon jól csinálja.

KDG: Mit gondolsz azokról a művészekről, akik önpusztító életmódot folytatnak, mondván, a művészetük így tud igazán elmélyülni?

PFJ: Soha nem folytattam ilyen életmódot, nem tudom, mit segíthet ez, de szerintem ez egy önmegtévesztő, önsorsrontó magatartás. Nem beszélve arról, hogy a mai fiatal utánpótlás akár ezeket a káros gesztusokat is követheti, veszélyes ez a talaj. Mondjuk én meg cigarettázok, ez is egyfajta önpusztító tevékenység, de soha nem éreztem azt, hogy jobb verseket írnék, ha közben szívom a cigit. Oké, más egy tudatmódosító szer, alkohol hatása, de az a véleményem, hogy kell a tiszta agy és gondolkodás az alkotások létrehozásához.

KDG: Neked honnan jött az irodalom iránti szereteted, miért kezdtél el írni verseket?

PFJ: Jajjj…, ez hosszú lenne. Egy mondatban talán annyi, hogy nekem mindig kell egy művészi formanyelv, melyen elmondhatom magamnak vagy a külvilágnak azokat az érzéseimet, amihez nem elég a hétköznapi szóhasználat. Legyen itt szó versről, zeneszerzésről, szövegírásról.

 KDG: Mennyit sportolsz, három gyermek mellett hogyan tudod beosztani az idődet? 

PFJ: Nehezen. Ráadásul kicsik a gyerekek, 9 hónapos, 3 és fél éves és 12. A hajnali órák a legalkalmasabbak, sokszor reggel 7 órára már végzek, mire indul az ovi vagy a suli. Általánosan nagyon sokat gyaloglok, minimum 15000 lépés. Ez kötelező minden nap. De sok esetben ehhez hozzájön hajnalban 5 km kocogás, vagy 30 km bicikli. Heti rendszerességgel van nagyobb távom is, van egy 65 kilométeres és egy 110 kilométeres köröm. Ez országúti kerékpárral. 

KDG: Fontosnak tartod a gyerekeket – 2016-ban jelent meg Akik gyerekek maradnak című, értelmileg akadályozott gyerekeknek szóló gyerekkönyved, amely egyben oktatási segédanyag is lett. 

PFJ: Ez egy olyan speciális, zenés, irodalmi foglalkozás, amely kifejezetten és célirányosan közép-, illetve súlyos értelmileg akadályozott gyerekeknek lett kifejlesztve. Ebből készült egy összművészeti alkotás, oktatási segédanyag az intézményeknek és az ott tanuló, élő gyerekeknek. Speciálisan készségfejlesztő, interaktív és szórakoztató alkalmak ezek. 

KDG: Jelenleg min dolgozol?

PFJ: Jelenleg több aktív projektem is van. Ha az írói vonalat nézem, akkor készül egy szakácskönyvem, épp a fotózás zajlik, illetve dolgozok egy versesköteten is, amely összes és javított, átdolgozott, de új verseket is fog tartalmazni. A „világi” életben rengeteg vállalásom, munkám van. A főállásom a Tokaji Írótábor Egyesület ügyvezető titkári feladatköre immár 10. éve, de ezen kívül a Hajdúböszörményi Írótábor főszervezője is vagyok 13. éve: mára ez a legnépesebb tehetséggondozó írótábor. Zajlanak a sérült gyerekek órái, épp turnéra készülök, én csinálom az Írók a szegénysorsú gyerekekért Facebook-csoportot is a Görögkatolikus Karitász vezetésével együtt. Az egyházunk szinódusi csoportját is vezetem, és persze pörgetem a fogyásom igaz története TikTok-csatornát. Néha zenélek is, és egyre ritkábban ugyan, de verseket is írok.