Égető kérdések

Ön szerint megállította a rendőr péntek éjszaka Budapest belvárosában azt a spicces férfit, aki egy hatalmas tükröt egyensúlyozott a fején a szórakozó részeg fiatalok között? A tükör éles sarkai fejmagasságban voltak a tömegben, csak egy kicsi botlás, és bárkiben kárt tehettek volna. Szóval, intézkedett a rendőr vagy nem? A szituációt átéltem, a kérdést pedig feltettem egy baráti társaságban. A többség igennel válaszolt, vagyis a rendőr megállítja a fiatalembert, és figyelmezteti. A valóság az, hogy a rendőr semmit nem tett, még csak annyit sem mondott a fején tükröt egyensúlyozó spicces férfinak: legyen óvatos!

Az előbb említett társaságban aztán számos egyéb kérdés is felvetődött. Először csak két ember között kerekedett vita arról, illik vagy nem illik, aztán egyre többen kapcsolódtak be a szócséplésbe. Marcit az érdekelte, miként vélekednek a többiek. Előző nap ugyanis meglátta, amint két fiatal ezt csinálja az utcán. Egyesek szerint Marci sznob, de leginkább az ódivatú elveitől nem tud elszakadni, ezért látja ennyire egyoldalúan ezt a kérdést, mármint, hogy illik vagy nem illik. Váratlanul betoppant egy ismeretlen lány is a buliba, miniben, sötétkék pöttyös harisnyában, és nem értette, miért vitatkoznak a többiek. Szerinte ugyanis nem az a kérdés, hogy illik vagy sem, hanem az, mennyire higiénikus vagy mennyire nem. Határozottan állította, hogy az egyik ismerőse – akivel azóta nem vállal közösséget – egyszer így kapott csúnya fertőzést. Elmondása szerint az a személy kis híján belehalt a meggondolatlanságába, még szerencse, hogy a nővére képzett ápolónő volt, aki rögtön felismerte, nagy a baj. Azonnal kórházba vitték az illetőt, akinek szégyenszemre részletesen be kellett számolnia arról, mit művelt a 73-as buszon. A történet hallatán többen elsápadtak, akadt, aki azonnal vizet kért, mert az ájulás kerülgette. Marci bólogatott és vigyorgott. Hosszú, heves vitatkozást követően próbáltam megtudni, miről is van szó pontosan, de mindenki más választ adott. Egyesek a nyilvános utcai fagyizást, mások a buszon evést, megint mások a séta közbeni dohányzást emlegették, s mikor elárultam, én azt hittem, a nyilvános szexről vitatkoznak, mármint, hogy az illik vagy nem, azt mondták, borzasztó gondolataim vannak, jobb, ha mostantól a buli végéig sűrűn hányom magamra a kereszteket.

A következő kérdés annyira felháborított egy lányt, hogy öngyilkossággal fenyegetőzött. Kinyitotta az ablakot és azt üvöltötte, ha még egyszer feltesszük a kérdést, miszerint maszkban vagy maszk nélkül, ő kiugrik az ablakon. Az egyik vendég a zsebébe nyúlt, elővett egy rózsaszínű FFP3-as maszkot, és úgy, hogy mindenki lássa, feltette a szájára. A vendégek között átsuhant a „hú, ez provokátor!” mondat. Az ablak előtt álló nő megbillent, a testvére felsikoltott. A házigazda belekortyolt a pezsgőjébe, és azt mondta: a szuterénben vagyunk. Ja, akkor azért láttam az imént egy piros lakkcipőt elsétálni, mondta egy vörös hajú férfi, majd hozzátette: azt hittem, túltoltam a füvet, és hallucinálok.

Végül abban maradtak, hogy koncentráljanak inkább arra a kérdésre, miszerint mesterséges intelligencia vagy hús-vér költő? Időközben ugyanis megérkezett a KÖLTŐ, aki hosszasan zokogott, amikor megtudta, hogy idén a mesterséges intelligencia kapja a József Jolán-díjat az új kötetére, nem pedig ő. A barátok – akik bíztak még abban, hogy a KÖLTŐ hamarosan ismét fontos pozíciót kap a Költőügyi Minisztériumban – azzal vigasztalták, a mesterséges intelligencia a kisujjáig sem ér fel. Ám azok a jól értesültek, akik tudták, hogy a KÖLTŐ a múltkori incidens után soha többé nem kerülhet befolyásos állásba, a képébe vágták: nemcsak a mesterséges intelligencia jobb költő nála, de az ÍRÓ is, aki csak nagyritkán, álmából felkeltve ír verseket.

A buli egyébként jó hangulatban telt, a barátok barátkoztak, a végére még a tükrös ember is megérkezett, csak nem tudott bemenni a lakásba, mert a fején egyensúlyozott tükör szélesebb volt, mint a bejárati ajtó. Az sajnos senkinek nem jutott eszébe, hogy a tükröt megfordítsák és úgy próbálkozzanak bevinni a lakásba, esetleg a férfi levegye a fejéről és a bejárat előtt hagyja.

Mielőtt szétszéledt volna a vendégsereg, a házigazda arra a kérdésre kereste a választ: hol jönnek össze legközelebb? A rózsaszín FFP3-as maszkot viselő egyén azt mondta, nála lehet bulit tartani, a kérdés csak az, hogy az egészséges életmód jegyében lehet-e a parti mindenmentes, az most úgyis olyan nagy divat.

Döme Barbara