Csirkebéllel töltött ufó

Földönkívüli értelmes lényeket még nem találtunk, és a közeljövőben valószínűleg nem is fogunk – legalábbis így tudjuk. Ám tény, hogy hetvenöt évvel ezelőtt, 1947 júliusában valami lezuhant az amerikai Roswellben. Az eset azóta a történelem leghíresebb ufóészlelésévé vált, ám az amerikai hadsereg tagadta, hogy egy földönkívüli hajó zuhant volna le. Az eset valóságalapját sosem sikerült bizonyítani, de az utóbbi háromnegyed évszázadban emberek millióinak a fantáziáját mozgatta meg – és nemcsak filmesekét, írókét és egyéb kreatív jellemekét. Ha beírom a böngészőbe: Roswell, majd’ kilencvenmillió találatot ad az internet. Az igazság márpedig az, kedves olvasóm, hogy szeretnék elbeszélgetni egy finom sör mellett egy földönkívülivel. Nyilván nem értenénk egymást, meg valószínűleg hányna a barna Sztárótól, de egy próbálkozást megérne. (Másik kimenetele a történetnek, hogy helyben elfogyasztana, de szerintem őt is megtanította az anyukája arra, hogy ismeretlen dolgokat nem veszünk a szánkba.) De hiába is várom, a nagy nap nem akar elérkezni.

Pedig 1995-ben úgy tűnt, megtörik a jég. Többen is emlékszünk a Fox tévécsatorna szenzációs dokumentumfilmjére: a bő negyedórányi tekercs kockáin az új-mexikói Roswellben anno lezuhant repülő csészealjban talált földönkívüli boncolását rögzítették. Természetesen a film iránti érdeklődés hatalmas volt, a televíziózás történetének legmagasabb nézettségét hozta. Rövidesen harminckét országban vetítették a filmet. Ám, hogy a történet csavarodjon egyet, az amerikai kormány nagyjából a film vetítésével egy időben közölte, hogy a roswelli roncsok egy szigorúan titkos amerikai kémprogram, a Mogul Projekt földre zuhant maradványai, ám ezt a hidegháború idején nem hozhatták nyilvánosságra – következésképpen a film hamisítvány, mert földönkívüliek nem zuhanván le az égből, az ominózus boncolás sosem történhetett meg.

A patthelyzet végül újabb tizenegy év elteltével oldódott fel. Ekkor Ray Santilli, a film producere beismerte: a Foxnak általa eladott film hamisítvány, amit egy londoni lakásban forgattak. A földönkívüli (a címben szándékosan írtam helytelenül ufónak, a szöveg ritmusának kedvéért) tetemét John Humpherys szobrász készítette, majd birkák és csirkék belső szerveivel töltötte meg, hogy hitelesnek tűnjön a boncolás. A felvétel után a gumitetemet apró darabokra vágták, és London kukáiban szórták szét.

Santilli azonban érdekes ember: miután bevallotta a csalást, hozzátette, hogy igazából egy korábbi, általa 1992-ben látott, eredeti roswelli felvételt rendezett újra. Amely eredeti az idők során tönkrement – állította. Kérdezhetnénk: amelyen valakik egy korábbi gumilényt boncolnak?

Addig is, amíg kiderül az igazság a roswelli incidensről, ha valaki tudja, hol találok egy szürke/zöld/bármilyen földönkívülit, legyen kedves, és írja meg a fellelhetősége koordinátáit – vagy csak simán azt, hogy hol találom. Előre is köszönöm!

Király Farkas