Csak a neve nem...

Jaj.

Hogy ezt kell látnom kora reggel.

Hát nincs elég baj a világon?

Dehogy nincs.

Például jönnek a rovarirtók, és kiirtanak. Igen. Most olvastam. Három lakó – köztük két gyermek – életét vesztette, több mint tízen pedig kórházba kerültek egy tömbházból, ahol a gyanú szerint rovarirtás okozta a tömeges megbetegedést. Jöttek, szétspriccelték a mérget, aztán elmentek. A tömbházból persze mindenkit kilakoltatnak, amíg átvizsgálják a lakásokat. Na, ez milyen? Hát nem szörnyű?

Te meg jössz a hülyeségeiddel.

Mikor bármikor bármi megtörténhet. Itt van ez a gyerek, akit elütött a villamos. Nem egy, kettő. Igen. Valami filmet nézett a telefonján, közben ment át az úton. Az egyik villamos megcsapta, nekivágta a másiknak. Most nézheti magát.

De hát te sem vagy okosabb.

Aztán itt van a másik. Leomlott a híd, a rajta áthaladó vonat vagonjai pedig a folyóba zuhantak, és legalább öt ember meghalt. A régi építésű híd egyszerűen nem bírta el a szerelvény súlyát. Bizony, itt írja feketével fehéren. Tiszta borzalom.

Közben te meg játszol, vagy mit csinálsz.

Itt van, né: harminckét halálos áldozata és több száz sebesültje van az 5,8-s erősségű földrengésnek. A halottak száma emelkedhet, többen életveszélyes sérülésekkel, válságos állapotban fekszenek a kórházakban. A hatalmas rengésektől még az utak is megnyíltak.

Érted?

Mindenhonnan leselkedik ránk a vég. Bármelyik pillanatban előugorhat.

Erre te mit csinálsz?

Itt mutatja a telefonom:

„Sziasztok! Milyen gomba lehet ez? Mondjuk már megettük, de azért utólag jó lenne tudni, hogy mi volt.”

Hát normális vagy te? Nem, persze hogy nem, mindig tudtam, hogy nem vagy százas. De ennyire?

És ráfogod a szomszédra:

„A szomszédtól kaptam. Azt mondta, hogy ehető, csak épp nem jut eszébe a neve.”

Jóban vagy te azzal a szomszéddal? Nem szoktál borsot törni az orra alá? Nem gyanúsították meg korábban emberölési szándékkal? Nem? Biztos?

Akkor viszont te vagy a totál hülye.

Tudod, hogy öl meg egy rendes mérges gomba?

Elmondom. A gyilkos galócát például.

Megeszed most. Lehet, hogy egy fél nap múlva, de lehet, hogy csak holnapután jönnek a tünetek: hánysz, mint a lakodalmas kutya, és fosol, mint a bekerített partizán. Ettől szépen kiszáradsz, és begörcsölnek az izmaid. Aztán ez elmúlik, és azt hiszed, helyrejössz. De nem, mert hamarosan besárgulsz, jön a májkóma. És hogy biztosan elpatkolj, ezzel egy időben leáll a veséd.

Na milyen?

Ehető, csak nem jut eszébe a neve.

Meg aztán nem is ő volt.

Hanem csak úgy véletlenül.

Máskor evés előtt kérdezz.

Gyere, keresünk neked valami lájtosabbat, amitől csak könnyebb mérgezést kapsz. Mondjuk egy jó kis háromnapos hascsikarást.

Hogy megtanuld egyszer s mindenkorra.

Van egy állat, amelyiket emlegetni szoktak ilyenkor.

Csak nem jut eszembe a neve.

Hát az vagy.

Csá.

 

Király Farkas