Befelé

Az utolsó tépőzárat kapcsolja helyére szkafanderén Ős Miklós logopédus, amikor megszólal a csengő. Izzad a szerkóban, mint a versenyló, szinte tajtékzik, mire a bejárati ajtóhoz ér. Jöttek érte, fontos az ügy, nem kockáztathatja meg a leégést, muszáj megfelelnie az elvárásoknak, nem fordulhat elő, hogy gondatlanul megfertőzzön másokat, főleg ilyen fontos másokat.

Kinéz az ajtó kukucskálóján. Meglepetésére egy sem arcmaszkot, semmilyen más védőöltözetet nem viselő katonatisztet lát. Kinyitja a három zárat, kiakasztja a láncot, majd hangosan üdvözli a jövevényt:

– Jó napot kívánok! Készen állok az útra!

A katonatiszt pár pillanatig bámulja, majd megszólal:

– Jó napot! Sajnos nem értem, mit beszél. Erre – mutat a szkafanderre – semmi szükség, steril folyosót húztunk a járműig – mutat először körbe, majd a fekete kisbuszra, amelyet elöl-hátul két-két fekete terepjáró keretez.

Ős Miklós ekkor eszmél rá, hogy a nagy sietségben a védőruha belső mikrofonját elfelejtette bekapcsolni. Bólogat, már amennyire a szkafander sisakja megengedi, majd a rostélyt felemelve közli, hogy egy perc múlva megjelenik öltönyben, ahogy az általános protokoll megkívánja. Eltelik tíz perc is, mire újra a bejáratban áll, de a tiszt nem tűnik elégedetlennek, biztosan belefér a pufferidőbe egy-egy tudós különcsége, gondolja.

A kisbusz kényelmes, egyáltalán nem amolyan maxitaxi, amellyel Nyíregyről szokott Beregszászra utazni kutatóútjain. Bőrülések, minibár, hifi, tévé, internet – ha egyszer neki ilyenje lenne, soha többé nem bérelne lakást. Kiderül, hogy az utastársai szintén logopédusok, határon innen és túlról, akik azért vesznek részt a konferencián, hogy elsajátítsák a tudást, amit ő maga Kínában szerzett. Kínálgatják egymást egy kis hazaival, amit a vámon átengedtek, tepertővel az erdélyi kolléga, raháttal a vajdasági s mind így. Senki sem figyel fel a röpködő parányi Drosophila melanogaster apró jelenlétére, hogyan is kerülhetne be ilyetén szörnyeteg, valódi muslinca egy ilyen steril környezetbe, megannyi határ- s egyéb ellenőrzés után.

A teremben, ahol Ős Miklósnak előadnia kell, egy tűt nem lehetne elejteni. Az első sorban ismert politikusok foglalnak helyet, a másodikban ismeretlen magas rangú katonatisztek, a harmadikban ismert határon túli politikusok, mögöttük ismeretlen – bár Ős Miklós által ismert – hatuma logopédusok.

Ős Miklóst egy fiatal katonatiszt konferálja fel:

– Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az elsők lehetünk, akik Ős professzortól elsajátíthatjuk a vírus terjedése visszaszorításának érdekében kifejlesztett befelé beszélés technikáját, amelyet egyedüli közép-kelet-európai logopédusként ő sajátíthatott el a Kínai Népköztársaság Wuhan tartományában megrendezett nemzetközi továbbképzésen.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, a kamerák tapsot és mocorgást rögzítenek a teremben, némi lődörgést a mosdók irányában. Ős Miklós a pulpitushoz lép. Szeretettel köszönti a jelenlévőket, különösképpen az első sorban helyet foglalókat, majd elkezdi beszédét.

– Mindannyian tudjuk, hogy miféle nyomorúságos helyzetbe hozott minket a koronavírus-járvány. Minden lehetséges eszközt, úgymint maszkviselést, távolságtartást bevezettünk a fertőzés terjedésének minimalizárására. De be kellett látnunk, hogy mindez nem elég. Kínai barátaink meghívására részt vettem egy korszakalkotó konferencián, ahol arra jutottunk: az emberiséget az eddigi kilélegző beszéd kiváltásaként a belélegző beszéd mentheti meg.

A teremben eleinte zúgolódás hallatszik, de ez hamarosan tapssá változik.

– Szokatlan, de nem nehéz elsajátítani – próbálja erősíteni hallgatósága szkeptikus lelkét Ős Miklós logopédus. – Próbája meg ön, miniszter úr! – mutat a specifikusan víruseltörlési célból létrehozott minisztérium első emberére. Akivel nyilván előre egyeztettek, hiszen nincsen alfa bravó nélkül ugyebár.

– Szeretettel kösz… – mondja az új, belélegző beszédtechnikát alkalmazva a miniszter, de ennél tovább nem jut, mert az a bizonyos muslinca, a Drosophila melanogaster éppen arca elé tévedt példánya a szívóerő hatására a szájába kerül, az üregben vergődni kezd, aminek hatására a miniszter által elfogyasztott ebéd kíváncsi lesz a maga mögött hagyott valóságra, ezért a felszínre tör…

Hagyd abba a mesét, nagyapa, inkább süssünk egy kis tököt – mondja a gyermek, és kiválasztja tabletjén a döblecet, mint soros virtuális feldolgozandó terméket…

Király Farkas