A kutya nem lesz olcsóbb, mint egy jó kerítés

Manapság sokkal kevesebb kóborló kutyát látni az utcákon, mint akár tíz-tizenöt évvel ezelőtt, leszámítva falun vagy kertvárosban a krónikus önsétáltatókat. Cserébe rengeteg az állatmenhely, és telt házzal dolgoznak. A menhelyi kutyák számának csökkentésére megelőzésképpen az szolgálna, hogy a leendő gazdák megismerik a kutyafajtákat, a kutyák életkori sajátosságait, a kiszemelt állat személyiségét, és a saját életmódjuknak, személyiségüknek megfelelő kutyát választanak. Az Összefogás a Szánhúzókért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnökével, Danai Valériával beszélgettem. – Szilágyi-Nagy Ildikó interjúja.

Szilágyi-Nagy Ildikó: Szerinted mennyire vannak tisztában a kutyásodni vágyó emberek azzal, hogy a kiszemelt állatnak milyen igényei vannak, illetve a leendő gazda milyen elvárásokat támaszt a kutyája felé?

Danai Valéria: Sajnos sok esetben nincsenek tisztában az emberek azzal sem, hogy milyen kötöttségekkel, költségekkel jár az állattartás. Csak ezt követően érdemes beszélni az igényekről. A vírushelyzet alatt tapasztaltuk például, hogy a karantén idején sokkal többen jelentkeztek, hogy örökbe fogadnának kutyát, akár lakásba is, mert úgyis otthon vannak. Nekünk kellett felhívni a figyelmüket arra, hogy hogyan lesz majd, ha már visszatér az élet a normál kerékvágásba, és egy szánhúzó fajtájú kutyát egy panelban kell otthon hagyjanak akár napi 9-10 órán át! Sok az olyan kutyára vágyó ember is, aki azért gondolja, hogy örökbe fogad, mert anyagilag nem engedheti meg magának, hogy tenyészetből vásároljon kutyát. Azt már fél sikernek gondoljuk, hogy nem vásárol negyed áron szaporítótól, nem támogatva az ő működésüket, de természetesen a kutya beszerzésével nem zárul le a kedvencünkre fordított anyagi áldozatok nagyja, hanem akkor kezdődik csak el. Hiszen az állatorvosok költségei, a minőségi táplálás, a kutyaiskolák, az esetleges kerítésre fordítandó anyagiak, és sorolhatnám, sokkal súlyosabb terhek, mint a kutya beszerzésének költsége. Mindenkinek azt tanácsolom, ha állatot szeretne tartani, tájékozódjon előre. Gondolja végig, hogy egy kutya vagy akár cica 10-20 évig él, és ha vállaljuk őket, akkor ennyi éven keresztül úgy kell alakítsuk az életünket, hogy ők igenis a részei lesznek, ránk vannak utalva, velük is számolnunk kell! Ezt követően nézzük meg, hogy az életmódunkhoz ki illene igazán. Nagyon sok szervezet működik, fajtamentések, kutyaiskolák, akik örömmel adnak tanácsot az érdeklődőknek, és természetesen az interneten is rengeteg hasznos olvasnivalót találunk. Sok ember enged a gyerekek folyamatos ostromának, akik látnak egy kutyás filmet, és ők is mindenképpen ilyen vagy olyan kutyát szeretnének. Ez kiemelten probléma nálunk, rengeteg a gyönyörű szánhúzó kutyákkal játszódó film és mese. Meggondolatlanság engedni a csábításnak, mindenképpen józan mérlegelés után vágjunk csak bele az állattartásba.

SzNI: Ki tudnál emelni néhány szempontot a választáshoz?

DV: Nem is elsősorban fajtánként szelektálnék, inkább más szempontok alapján. A szánhúzókat egyébként elsősorban aktívabb családoknak ajánljuk, akik igazi kutyás emberek, akik a kutyával szeretnének programokon részt venni, kalandokat együtt megélni. Habár azt hiszem, hogy a kutyafajták többségére ez egyébként is igaz. Idősebb emberek válasszanak maguk mellé idősebb kutyát. Egy ugrabugra vagy éppen hatalmas erővel húzni tudó fiatal példány nem való a sérülékenyebb, nyugodtabb idős emberek mellé. Kisgyerekes családoknál nagyon fontos felmérni, hogy a gyerekek mellett marad-e idő a kutyára, pl. kutyaiskolába járni. Ha igen, akkor inkább nyugodtabb és nem túl nagytestű kutyát ajánlanánk, hiszen a legjámborabb „mackó” is könnyen felboríthatja a tipegő kisgyermeket. Sok baj adódik abból, hogy a gyerekek mellett nincs idő a kutyával foglalkozni, aki nevelés hiányában sok borsot tör a család orra alá, és természetesen gyakran mennie is kell emiatt a háztól. Ezért külön fontos, hogy gyerekek és idősek mellett jólnevelt kutyák éljenek. Azonban a jólnevelt kutya nem lesz magától, ezért tennünk kell, időt és energiát kell belefektessünk. Nem kizáró ok, ha valakinek nincs kertje, hogy akár kistestű, akár nagyobb kutyát tartson lakásban, azonban bármilyen méretű kutyánál nagyon fontos, hogy életvitelszerűen ne legyen egyedül 5-6 óránál többet naponta. Ez egészségügyileg és lelkileg is lényeges a kutya számára. Sokan azzal büszkélkednek, hogy az ő kutyájuk simán kibírja, nem piszkít be egész nap. Nagyon fontos tudni, hogy a kutya képes ilyen hosszan visszatartani a szükségleteit, azonban ez egyáltalán nem egészséges számára. A magányról nem is beszélve… A házőrzésre ma már nem divat kutyát tartani. A kutyát nagyon könnyen kiiktatják a gonosz emberek, ezért erre a célra a riasztóberendezések sokkal biztonságosabbak. És mint már szó is volt róla, ha jól akarjuk tartani a kutyánkat, nem lesz olcsóbb, mint egy jó kerítés vagy riasztó beszerzése.