„A felelősség mindig a gazdit terheli”

Aradi Bélával, a Macskamánia Egyesület elnökével, a magazin alapítójával beszélgettünk a felelős macskatartásról és a kisállattartás etikájáról. – Mirtse Zsuzsa interjúja.

Mirtse Zsuzsa: Mi a macska megváltozott szerepe a mai, elvárosiasodott világban?

Aradi Béla: Míg régen kifejezetten a ház körüli kártevők elszaporodása ellen tartottak macskákat, mára ez alaposan megváltozott. Jelenleg az egyik legkedveltebb házi kedvenc lett, tökéletesen alkalmazkodott a mai rohanó ember életviteléhez. Minden macska egyéniség, hol a gazdihoz bújva, dorombolva hízeleg, máskor a „Ne érj hozzzám!” mintapéldája. Tökéletes társ akár nagy családban, akár egygazdás környezetben él. Bizonyított, hogy a magányosan élő emberek lelki társként tekintenek a macskákra.

MZs: A macskákról számos sztereotípia kering: hogy nem a gazdához kötődnek, hanem a házhoz, és hogy nem teljesen domesztikált állatok. Mi a valóság?

AB: A macska több ezer év alatt teljesen az emberhez szokott, és tapasztalatom szerint igenis kötődnek a gazdához, nagyon ragaszkodó természetük van, igazi szeretetbombák. Ez nemcsak azért van így, mert a gazdától kapják az élelmet, hanem azért is, mert érző, „gondolkodó” lények. A háziállataink közül pont a macska az, aki egyedül is képes lenne eltartani magát, hiszen kivételes képessége van a vadászathoz, mégis keresi az ember közelségét.

MZs: Elkötelezett macskabarát vagy, a Macskamánia magazin alapítója, a Macskamánia Egyesület elnöke. Sokat beszélnek mostanában a macska természetkárosító tevékenységéről, illetve a rengeteg felesleges szaporulatról. Mit gondolsz a felelős macskatartásról?

AB: Természetkárosító hatásuk kevés helyen mutatható ki. Ez főleg olyan országokban fordulhat elő, ahol nagy számban pusztítják a madár, a jellegzetes rovar- és hüllőállományt. Itt természetesen nem örülnek a nagy létszámú macskapopulációnak, ezért szeretnék csökkenteni a macskaállományt. A felesleges szaporulat ellen mi, emberek tehetünk a legtöbbet, hiszen ma az országban becslések szerint 2.8 millió macska él, és nem mindegyik ideális környezetben. A felelős macskatartás egyre inkább előtérbe kerül. Szerencsére ma már egyre több fórumon emelnek szót a macskák védelme érdekében. Nagyon fontos a korai ivartalanítás, hiszen ez az egyik módja annak, hogy megakadályozzuk, hogy a „felesleges” macskák az utcára és a menhelyekre kerüljenek, ahol méltatlan körülmények között élik az életüket.

MZs: A brit rövidszőrű macskák tenyésztése mellett – amelyben kiemelkedő eredményeket értél el – vadonélő macskafajokat is tartasz. Hogy jutott eszedbe annak idején, hogy a macskák mellett ilyen különleges állatokkal is foglalkozni szeretnél? Mutasd be őket, kérlek!

AB: Mindig is érdekeltek a „nagy” macskák, de természetesen és nagyon helyesen, szigorú feltételek mellett lehet csak ilyen állatokat tartani. (Állatkertben, vadasparkban stb.) Ugyan a karakál és a szervál is közepesen veszélyes besorolású állat, de megfelelő körülmények esetén lehetőség van ezeknek az állatoknak a tartására. Sajnos a természetes élőhelyükön egyre kevesebb van ezekből a macskákból, ezért gondoltam, hogy „besegítek” a népszerűsítésükben. Egészen különleges állatok, teljesen más bánásmódot és tartási körülményeket igényelnek, de óriási odafigyelés mellett nagyon különleges érzést ad a tartásuk, nevelésük.

MZs: A hibrid macskák megítélése ambivalens. Valóban veszélyesek lehetnek? Lehet őket felelősséggel tartani?

AB: Igen, valóban veszélyes állatok, és nem véletlenül szigorú feltételekhez/engedélyekhez kötött a tartásuk, valamint csak bizonyos állattartói tapasztalat megléte esetén lehet ezekkel az állatokkal együtt élni. Ők is tudnak nagyon komoly sérülést okozni, ezért sem szabad félvállról venni a velük való együttlétet. A felelősség mindig a gazdit terheli.

MZs: Miért ajánlanád a macskatartást az embereknek?

AB: Ha macskát veszünk magunk mellé, egy igazi társra lelünk, aki mellett sosem unatkozunk, aki bearanyozza a mindennapjainkat, aki gondoskodást igényel, de ugyanakkor rengeteg szeretetet ad. Időnként függetlenek és teljesen önellátóak, de csökkentik a stresszt, és már a simogatásuk is jótékony hatással van az emberekre, olyan, mintha terápiára járnánk. Ha állatot szeretnél magad mellé, legyen macskád!

MZs: Miért fontos az, hogy egyesületbe szervezd a macskabarátokat és -tenyésztőket?

AB: A Macskamánia Magyar Macska Egyesület célja és tevékenysége sokrétű: kóbor, gazdátlan állatok befogadása, az állatok etetése, gondozása, az állatorvosi felügyelet biztosítása, az állatok részére új gazda felkutatása. Megakadályozni azt, hogy az állatokat befogják, és a sintértelepen végezzenek velük. Az állatvédelem gyakorlati problémáinak feltérképezése, a problémák megoldása. Nemzetközi kapcsolatok kiépítése és folyamatos működtetése. Az állatvédelem magyarországi és külföldi tapasztalatainak megismertetése az állatok életkörülményeinek javítása érdekében. Menhelyek, állatotthonok segítése, panziók segítése, akár új menhelyek létrehozása, fenntartása. Látogatások rendezése elfekvő és fogyatékossággal élő emberek számára, és megfelelő esetekben kisállatok felajánlása kedvencként. Kiadványok, tájékoztatók megjelentetése, egyéb propagandatevékenység. Konferenciák, rendezvények, bemutatók szervezése, valamint azokon való részvétel, illetve a részvétel támogatása. Kiállítások szervezése, rendezése. A pedigrés macskák és a házimacskák ügyének felkarolása. A minőségi fajtatiszta macskatenyésztés szervezése az egyesület tagjai számára. Törzskönyvezés. A tenyésztés irányítása, szervezése. Ismeretterjesztő előadások szervezése. Állatvédelmi törvénnyel kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenység, hasonló célú szervezetekkel kapcsolattartás.

MZs: Feleséged, Aradi Edit a kezdetektől társad ebben az ügyben, szenvedélyben. Mindig mindenben egyetértetek?

AB: Teljes mértékben, hiszen gyerekként is nagy állatbarát volt, és magát a tenyésztést is Edit végezte. Szerencsére különös érzéke van a macskákhoz, mondhatom, majdnem mindent tud róluk, legyen szó genetikáról vagy szaporodásról. A magyarországi brit macskák honosítója, és kiváló eredményeket ért el a saját tenyésztésű macskáival a nemzetközi kiállításokon is. Szinte egész Európában megtalálhatóak az Orchideenwald kennelből származó macskák és azok leszármazottai.

MZs: Kinek ajánlanád a macskatartást, és kinek nem (s miért)?

AB: Rengeteg tévhit él a macskákkal kapcsolatban, az egyik az, hogy nem szeretik az embereket, pedig ez egyáltalán nem igaz. A macska társaságot nyújt az embernek, így akit a cicája vár otthon, az kevésbé érzi magát magányosnak még akkor is, ha egyedül van. A kutatások kimutatták, hogy a macskák, amellett, hogy gyakran kezdeményeznek fizikai kontaktust a gazdival, emlékeznek is a velük szemben tanúsított kedvességre, és később viszonozzák azt. Kiváló hatással vannak a gyermekek egészséges fejlődésére, továbbá már az is köztudott, hogy stresszoldó hatásuk van. Segítenek az embereknek relaxálni, sőt, dorombolásuk is gyógyító erővel bír. Röviden tehát: mindenkinek ajánlom!