Címke: Somogyi-Rohonczy Zsófia

7
jún

Kifeszített emberi lelkek

Mányoki Ádám grafikusművész alapozatlan vásznainak groteszk figurái, nyugtalanító légköre, vázlatokat idéző szénvonalai az emberi lélek mélyére tekintés érzetét keltik. Képeit az utóbbi időben pedig új inspirációs forrás is táplálja.
Somogyi-Rohonczy Zsófia interjúja
21
máj

Élménybuborékok és a csend

„Jelenlegi munkáimban – vallja Gombos Andrea szobrászművész – központi szerepet tölt be az individuum létéről, szerepéről és lehetőségeiről, a különböző életesemények és természetes körforgások mentén haladó mindennapos lét irányítottságáról és eleve elrendeléséről való gondolkodás.”
Somogyi-Rohonczy Zsófia interjúja
14
máj

Kezdetben volt a kert, amibe most furcsa lények költöztek

Festményeket, szobrokat és mindenféle műalkotásokat kivinni a kertbe vagy berakni egy üvegházba? Milyen hajmeresztő és értelmetlen gondolat ez? Vagy mégse olyan eszement ötlet?
Somogyi-Rohonczy Zsófia írása
12
ápr

Merengés a mező felett lebegő nejlonok táncán

Koronczi Endre alkotásaiban nem kifejezetten a műtárgy létrehozása, inkább a projektkörnyezetbe ágyazott folyamatok hangsúlyosak. A videót nem műfajként, inkább a megmutatás eszközeként használja. Műterme a természet annak minden szeszélyességével.
Somogyi-Rohonczy Zsófia interjúja
5
ápr

A sisu hatalma – a bőröd alá bekúszó pozitív életérzés

Mindannyiunknak ismerős lehet az érzés, amikor egy hír vagy egy ember negatív kisugárzása mellbe vág, és utána kótyagos fejjel próbáljuk feldolgozni a történteket. Egy munka kapcsán 6 napot töltöttem Finnországban, ahol ezt pozitív irányból élhettem meg…
Somogyi-Rohonczy Zsófia írása
22
Már

Fűben-fában történelem

Gosztola Kitti közel tíz éve foglalkozik ökológiai kérdésekkel, ember és környezet kapcsolatával. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen, festő szakon végzett 2012-ben, itt folytatta doktori tanulmányait is. 2019-ben kezdte el a tranzit.hu-val a Lehetőségek tere elnevezésű kezdeményezést, ami középiskolás korú fiatalok számára ajánl képzőművészeti és demokratikus pedagógiai módszereken alapuló foglalkozásokat.
Somogyi-Rohonczy Zsófia írása
26
feb

Gondolatok az alkotás ritmusáról kertben és műteremben

Mátyási Péter 2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Mesterei – Molnár Sándor és Drozdik Orsolya – eltérő és sajátos utat mutattak neki a képzőművészetben. A Molnár Ani Galéria szerződtetett művésze. A képzőművészeti tevékenység mellett az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány elnöke, az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény munkatársa, és rajzszakkört is vezet.
Somogyi-Rohonczy Zsófia írása
5
feb

Új év, új élet?

A Zöld rovatban hónapról hónapra megjelenő interjúnkban olyan kortárs képzőművészekkel beszélgetünk, akiknek munkáiban megjelenik valamilyen formában ember és természet viszonya. Nekik tettük fel a nagy kérdést a holdújév kezdetén: Az új évvel mindenki fogadalmakat tesz és „új” életet kezd. Mit gondolsz, miben kellene változtatnunk, és mit adhatna a művészet ehhez?
Somogyi-Rohonczy Zsófia írása
11
jan

Papírkertek

Mély csend, békés szemlélődés és folyamatosan kérdéseket felvető világ az, ami Herbert Anikó munkáiban visszaköszön. Papírhoz, videóhoz, textilhez egyaránt könnyedén nyúl, hogy képei és installációi által mutasson nekünk egy rejtett világot. Egy alföldi kisvárosból indult, majd az egri főiskolán folytatta tanulmányait. Rendszeresen vesz részt külföldi rezidencia programokon, ahol egyik legnagyobb inspirációja a természet.
Somogyi-Rohonczy Zsófia írása
28
dec

A mérleghintán ember és természet – avagy az egyensúly (soha) el nem érhető állapota

Az emberiség időről időre visszavágyik a természethez és ezt művészeti alkotásaiban is kifejezésre juttatja. Ez a fajta pulzálás – a természettől való eltávolodás, majd visszatérés – ritmust ad az ember és természet viszonyának…
Somogyi-Rohonczy Zsófia írása