Alvásmeditáció

Nem véletlenül töltötted a meditációt a telefonodra. Okod van rá. Ha egyébként is el tudnál aludni, akkor most nem engem hallgatnál. Tehát segítségre van szükséged. Lassan elernyednek az izmaid a transz során. Figyelj a légzésedre, a szívverésedre, a mellkasodra, ahogyan finoman emelkedik és süllyed, figyelj az ütőeredre, a fogaidra, a májadra, a vesédre, a testedre lágyan simuló szőrszálakra. Ellenőrizd, hogy lehunytad-e a szemed. Keress egy pontot a sötétben gondolatban, és koncentrálj arra, hogy az a pont leereszkedik a földre, és a pont közelít feléd, figyeld a mozgását, lassan az ágyadhoz ér, befesti a takaródat, a lelkedet feketére, ettől megnyugszol. Ettől már nem lehetnek a gondolataid sem sötétebbek – tehát akkor is elalszol, ha nem akarsz!

Most kezdj el számolni visszafelé 921089-től: 921088, 921087, 921086, és így tovább fegyelmezetten. Nem baj, ha eltéveszted a számolást, kezdd el elölről, figyeld a számok szabályosságát, ha nem vagy képes kordában tartani a gondolataidat, sosem lesz belőled jó alvó!

Most a testedre figyelj, indulj el a fejedtől a lábujjadig, egyetlen részletet se felejts ki, mert akkor hiátus keletkezik az elalvás folyamatában: vedd sorra a szemöldököd, a nyakad, a beleid, a gyomrod, benne a megemésztetlen pacalpörkölttel, szabadulj meg a bántó szelektől, nem kell szégyellned semmit, jönnek a többi testrészek. Ha hiányosak az anatómiai ismereteid, akkor legjobb lesz, ha holnap ébredés után pótolod ezeket a hiányosságokat, mert holnap lefekvéskor szintén az én hangomat fogod hallani, és számonkérem rajtad, hogy miért nem pótoltad hiányos ismereteidet.

Ha követted az utasításaimat, akkor már a gondolataid a lábadnál járnak: a térdízületet kívülről körkörös szalagok veszik körül, amelyek az oldalról érkező erőbehatásokkal szemben stabilizálják az ízületet. A belső oldalszalag a térd kifelé való csavarodásától, a külső a térd befelé való rotációjától sérülhet meg. Gondolj arra az élethelyzetre, amikor hasra vágódtál a focipályán, és mennyire igazságtalannak tartottad, hogy a bíró nem fújt. Sántítva hagytad el a pályát.

A két szalag az ízületi tok belső részében található, összekötik a combcsontot a sípcsonttal. A hátsó vaskosabb és erősebb, így sérülései is ritkák, annál gyakoribb első keresztszalag szakadása. Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a foci a te korodban már az infarktus kockázatával jár, és ez a szorongás szintén alvászavarhoz vezethet.

Most összpontosíts a bokádra, amely már alig bírja el a testsúlyodat, emiatt dagad be folyton túrázás közben. Tanulmányozd a diétás recepteket! Egyél sok csicsókát, árvácskaszirmot, zellerszárat és citromfüvet. Mert a hasra hízás komoly kockázatokkal jár. Szűrővizsgálatra kell menned, mert lehet, hogy már csak hónapjaid vannak hátra. Ki fogja felnevelni a gyerekeidet? Most gondolj arra, hogy lassan eléred a hüvelykujjadat. Gondolj arra, hogy a köröm gombásodása kellemetlenül viszket. Legjobb nitrogénlakkot használni.

Még mindig ébren vagy? Akkor képzeld azt, hogy egy filmben szerepelsz. Nincs más szereped, csak annyi, hogy fekszel egy ágyon, és alszol. Melletted egy meztelen színésznő hever. Ő is alszik. Betakarod, hogy meg ne fázzon. Most képzeld el, hogy átkúszol abba a filmbe, és most ott alszol tovább. Hagyd abba a horkolást, nem egyedül vagy az ágyban! Mire felébredsz, kipihentnek érzed magad.

 

Kontra Ferenc