A gondoskodás ezer arca

Vigyázat, törékeny! kiállítás nyitó tere Vágó Pál A menekültek (Menekülők) (1882) festményével. Fotó: Rosta József © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum.

Gondoskodás. Mindenkinek ismerős fogalom, a folyamat mindkét szereplőjeként: gondoskodni, és érezni, hogy gondoskodnak rólunk. A törődésnek azonban ezer arca van, és ezt remekül bemutatja a Ludwig Múzeum új kiállítása. A nagy gondossággal kiválasztott művek nem kézikönyvként kész válaszokat és gyakorlatokat ajánlva járják körbe a segítés feladatát. Inkább helyzeteket mutatnak be és kérdésekkel vezetnek rá minket saját válaszaink megtalálására.

A kiállítás kurátorai, Dabi-Farkas Rita és Popovics Viktória, kibővítve a gondoskodás anyai aspektusát, olyan utakat és sokszor tabukat is behoznak a meghívott művekkel, amelyekre elsőre nem is gondolna a néző a szó hallatán. A témák sokszínűsége mellett a műfajok és a vizuális nyelvezet gazdasága is lehetőséget ad az egyéni feldolgozásra. A téma természetesen magában foglalja a szépség és finomság mellett az elesettséget, tragédiákat és traumákat, a helyzeteket övező ambivalens érzelmeket is. A személyes kapcsolatokon át a tereket bejárva a társadalmi felelősségvállaláson keresztül a Földről való globális gondoskodás feladatáig körvonalazódik a segítés komplex és sokrétű definíciója. Egészen apró jelekből bontakozhat ki a szeretet: lehet az egész életen át tartó anyai gondoskodás szimbóluma a gyermeknek küldött étel újrahasznosított doboza is, amelyeket gyűjtögetve hozta létre Fátyol Viola az anyai szeretet sajátos oltárát. A saját terünktől és életünktől távol, Coco Fusco videómunkája Hart Island távoli szigetre visz el minket az Egyesült Államokba, New York közelébe, azoknak az elhunytaknak az emlékezetéhez, akiket hozzátartozó híján ezen a „senkiszigetén” temettek el.

A kiállítás felvállalja a tabuk fókuszba helyezését is. Így került be a múzeum falai közé Szalkai Dániel alkoholizmusról szóló munkája vagy Fajgerné Dudás Andreának a menstruációs szegénységgel szembesítő installációja. A tárlat által felhozott problémák között felbukkannak földrajzilag tőlünk távol eső, de a magyar viszonylatban is égetően fontos kérdések, mint Kateřina Šedá munkája, amely egy csehországi település tragédiájának állít emléket. Az alkotás a település apátiájára hívja fel a figyelmet, miután a terület közepére épített autógyár szétbomlasztotta az élhető teret és szétzilálta a közösséget.

Egyes művek folyamatosan fejlődnek a kiállítás zárásáig, így Tarr Hajnalka egészségügyi dolgozók kezeiről készített és a dolgozók által beküldött fotókból építi a tárlat ideje alatt a segítő kezek hegyét. A tárlathoz több, a kiállítótéren kívül elhelyezett műalkotás is kapcsolódik. Van, amelyik a múzeum folyosójára került, de a Magyar Hospice Alapítványhoz is került projekt (Kaszás Tamás – Loránt Anikó) és a múzeum könyvtára is befogadott egy mini kiállítást, a Romani Design az ERIAC-kal együttműködve gyűjtötte össze a roma kultúra írott és vizuális dokumentumait, Erdei Krisztina videómunkája pedig egyenesen a jegypénztárba költözött, ahol a kivetítőn a múzeum sokszor „láthatatlan” munkatársai kerültek fókuszba – jegypénztáros, teremőr, a kiállítást építő szakember.

A kiállítás tele van olyan művekkel, amelyek tettekre sarkallják a látogatót: néhol csak egy pedál benyomása kell az installáció beindítására, máskor az installáció terébe bújva kapunk lehetőséget a gondolkodásra, beszélgetésre. Ami viszont ennél is fontosabb, az a gondoskodás jelenségének különböző léptékéről, formájáról való beszélgetés elindítása, a gondolatoknak a hétköznapi cselekvésbe való átültetése, amelyre a kiállítás remélhetőleg mindenkinek lehetőséget ad. A gondoskodás kurátori feladata – hiszen maga a szó eredeti jelentése curare mint gondoskodik, ápol, gyógyít – nem állt meg a művek meghívásával és a kiállítás felépítésével. A január közepéig nyitva tartó kiállítás kísérő programjai segítséget nyújtanak a látogatóknak a művek által feltett kérdések, felszínre hozott traumákkal való foglalkozáshoz, a gyógyuláshoz.

Somogyi-Rohonczy Zsófia

Vigyázat, törékeny. Handle with care. A tárlat a Ludwig Múzeumban tekinthető meg 2024. január 14-ig. A kiállítás kurátorai: Dabi-Farkas Rita, Popovics Viktória. Kiállító művészek: Baglyas Erika, Maria Bartuszová, Okszana Brjukovecka, Elina Brotherus, Seba Calfuqueo, Alekszandr Csekmenyov, Phil Collins, Anna Daučíková, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fajgerné Dudás Andrea, Fátyol Viola, Andreas Fogarasi, Coco Fusco, Anna Hulačová, Sanja Iveković, KIS Judit, LŐRINCZ Réka, Katyerina Liszovenko, MATERNAL FANTASIES, Oláh Norbert, Oláh Mara Omara, Kateřina Šedá, Szász Lilla, Szenes Zsuzsa, Tarr Hajnalka, Tranker Kata, Vékony Dorottya, Stephanie Winter.